Sistemul penitenciar din România. De câţi bani mănâncă un deţinut pe zi

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Cătălin Bejan a declarat că la CEDO au fost plângeri privind calitatea hranei, arătând că un deţinut mănâncă de 3,75 de lei fără TVA pe zi dacă este major şi de 5,75 lei fără TVA pe zi dacă este minor.

17 feb. 2015, 16:27
Sistemul penitenciar din România. De câţi bani mănâncă un deţinut pe zi

Bejan a explicat că din 1994 nu a mai fost o iniţiativă de corectare a valorii financiare a normei pentru hrană, dar că un proiect de lege în acest sens este în analiză.

Din 1994 nu a mai fost o iniţiativă de corectare a valorii financiare a normei de hrană. Anul trecut am făcut un proiect de act normativ, este analiză, în colaborare şi cu societatea naţională de nutriţie, astfel încât valoarea financiară a normei să permită diversificarea meniului, astfel încât să nu mă raportez numai la biscuiţi, marmeladă, cartofi, varză, paste şi chestiuni care duc la aportul caloric, dar să cresc bogăţia nutritivă pentru că, într-adevăr, faptul că nu asiguri condiţii decente, că există igrasie în cameră, că ai hrana care nu-ţi dă aportul caloric necesar, are o incidenţă directă asupra bolilor cornice. Avem şi un proiect cu ministerul Sănătăţii şi cu societatea de nutriţie care se numeşte: calitatea vieţii în detenţie„, a declarat Bejan.

Conform calculor făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor, costul întreținerii unui singur deținut este de 2.397 lei/lună, din care 1.619 lei reprezintă costurile cu personalul și 422 cu bunurile și serviciile.

De cealaltă parte, un copil primeşte de la stat o alocaţie lunară de doar 42 de lei, în timp ce pentru un maidanez autorităţile cheltuiesc între 400 şi 750 de lei.