Situaţia din Germania ar putea bloca demersurile privind reforma Uniunii Europene

Uniunea Europeană a sperat că alegerile desfășurate duminică în Germania vor debloca principalele dosare europene, dar, în loc să rezolve necunoscutele, rezultatul acestui scrutin prefigurează un scenariu al incertitudinii care s-ar putea prelungi pentru mult timp, se arată într-un comentariu publicat marți de cotidianul spaniol ABC.

26 sept. 2017, 17:47
Situaţia din Germania ar putea bloca demersurile privind reforma Uniunii Europene

Obiectivul prioritar acum este minimizarea efectelor febrei populiste asupra viitoarelor alegerile europarlamentare din anul 2019, întrucât un rezultat cum a fost cel obținut de extrema-dreaptă la scrutinul german ar putea conduce la un blocaj instituțional.

Deocamdată, planurile pentru reactivarea construcției și a structurilor instituționale în zona euro rămân în așteptare. Mai ales că una dintre necunoscute este dacă actualul ministru german de finanțe, influentul Wolfgang Schauble, își va păstra postul. Dar Manfred Weber, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), este unul dintre cei care insistă ‘să se încheie cât mai repede capitolul’ zero-dobânzii și al cumpărării de datorii — politică promovată de președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi — și ‘să se revină cât mai repede la o situație normală’, informează Agerpres.

Citeşte şi Ungaria va bloca demersurile Ucrainei de apropiere de Uniunea Europeană

Dar problema imediată cea mai presantă este criza refugiaților, elementul care a cântărit cel mai mult în votul exprimat de cetățenii germani. Înaintea discuțiilor privind reforma zonei euro sau al celor legate de Brexit, popularii germani cred că trebuie transmis un mesaj clar că problema refugiaților va fi soluționată.

Iar implicațiile pe care le-ar avea asupra Europei o viitoare coaliție ‘Jamaica’ (referire la culorile negru-galben-verde ale celor trei partide care ar urma să formeze noua coaliție a cancelarului Merkel) nimeni nu le cunoaște în acest stadiu. Liberalii germani nu sunt antieuropeni, dar se opun unei aprofundări a integrării zonei euro. Verzii susțin emiterea de datorie europeană și doresc o integrare sporită în zona euro. Așadar, în fața acestui tablou complex, speranțele la Bruxelles sunt că Merkel va reuși să manevreze în așa fel încât să împace în final abordările ambilor parteneri care îi pot asigura majoritatea în Bundestag.