Situaţia din Venezuela ar putea degenera după modelul celei din Siria

SUA au pus în gardă Naţiunile Unite asupra riscurilor crizei politice din Venezuela de a se transforma într-un conflict de anvergură asemănător celui din Siria sau din Sudanul de Sud.

18 mai 2017, 07:53
Situaţia din Venezuela ar putea degenera după modelul celei din Siria

Situaţia din Venezuela „nu se va ameliora, din contră, se va agrava, iar noi spunem că este nevoie de intervenţia comunităţii internaţionale pentru a face ca drepturile omului să fie respectate” şi în această ţară. Astfel s-ar puteaca situaţia să se îndrepte într-o altă direcţie” nedorită, „aşa cum s-a văzut şi în alte ţări, cum ar fi, de pildă, Siria, a declarat Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, cu ocazia unei conferinţe de presă în cadrul Consiliului de Securitate.

Cel puţin 43 de persoane au murit în săptămânile recente, în urma ciocnirilor forţelor de securitate guvernamentale şi a opozanţilor preşedintelui Nicolas Maduro, criticat pentru modul în care gestionează criza economică şi politică din Venezuela, potrivit 7sur7.be.

Haley a mai spus că mobilizarea SUA este destinată pentru evitarea unui posibil conflict de mare anvergură care ar înrăutăţi situaţia care ar putea să scape total de sub control şi să degenereze într-un adevărat război civil, cum este la ora actuală în Siria.

Citeşte şi Stare de urgenţă prelungită în Venezuela. Cel puţin 42 de oameni au murit. Protestele continuă

Washingtonul a cerut consultări cu „uşile închise” în ciuda obiecţiunilor altor membri ai Consiliului de Securitate care au estiimat că actuala criză de la Caracas nu ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea internaţională.

În replică la pledoaria pentru încetarea conflictului din Venezuela a ambasadoarei americane la ONU, Caracasul a criticat acţiunea acesteia, acuzând Washingtonul că se „amestecă în afacerile interne” ale Venezuelei. 

Ambasadoarea americană la ONU a avertizat că Venezuela va ajunge rapid „în pragul unei crize umanitare”, forţând astfel comunitatea internaţioană să reacţioneze pentru a-l determina pe preşedintele Maduro să pună capăt violenţelor şi opresiunii şi să reinstaureze democraţia.