Şoferii, amendaţi dacă fumează în maşina firmei. Poliţiştii îşi fac cruce. „Nu îndrăznim să dăm astfel de amenzi”

Legea 349/2002, cunoscută de cei mai mulţi drept legea antifumat a reuşit să scoată la iveală, încă o dată, incompetenţa parlamentarilor. Drept dovadă, la nici o lună de la intrarea în vigoare a legii, senatorii vin cu o serie de amendamente prin care vor să schimbe legea antifumat. Această lege este atât de ambiguă, încât nici măcar oamenii legii nu îndrăznesc să o aplice, întrucât nu ştiu cum poate fi interpretată o încălcare a legislaţiei.

18 apr. 2016, 09:24
Şoferii, amendaţi dacă fumează în maşina firmei. Poliţiştii îşi fac cruce. „Nu îndrăznim să dăm astfel de amenzi”

Atât conducerea Poliţiei Locale Constanţa, cât şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa au confirmat faptul că nu a fost acordată nicio amendă sau avertisment în privinţa şoferilor care fumează în trafic, la volanul autoturismelor care aparţin societăţilor comerciale, scrie cugetliber.ro. Motivul? Legea este atât de anapoda încât le este şi ruşine să o aplice: „Nu am dat nicio amendă pentru acest lucru. Sincer vă spun, nici nu îndrăznim!”. 

Citeşte şi Protest de amploare al studenţilor. Aceştia sunt nemulţumiţi că nu mai pot fuma în faţa căminelor

„Legea asta trebuie schimbată”

Potrivit legii, maşina de serviciu este considerată „loc de muncă” şi, prin urmare, fumatul este interzis. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul taxiurilor, a microbuzelor sau transportului în comun. Şoferii firmelor private spun că este de-a dreptul strigător la cer să îi vadă pe alţii în maşini că fumează şi ei să nu-şi poată aprindă o ţigară de teama de a nu fi amendaţi. „Am ajuns acum să opresc din jumătate în jumătate de oră pentru a fuma. Dacă merg până la Bucureşti, opresc de cinci ori cel puţin. Nu mi se pare în regulă, eu nu pot fuma că sunt în maşina firmei, dar lângă mine la semafor alţii fumează. Am un vecin care este poliţist şi l-am întrebat sincer ce părere are de legea asta. Mi-a spus că a primit ordine de la comandant să nu îi sancţioneze pe cei care fumează în maşini, pentru a nu-şi pune oamenii în cap. Şi până la urmă aşa este normal, chiar dacă îşi fac datoria, dar legea asta trebuie schimbată”, a declarat un şofer al unei firme de curierat.

Staţiile de autobuz, spaţii închise

Alexandru Iordache sau nea Nelu, aşa cum îl ştiu toţi şoferii Regiei Autonome de Transport în Constanţa, conduce de-o viaţă autobuzele RATC şi se mândreşte că este printre primii şoferi ai Regiei. Este fumător şi, implicit, este afectat de legea antifumat, pe care culmea, o susţine. Deşi spune că în fond legea este bună, modul în care ea a fost aplicată este inexplicabil. „Niciodată nu s-a întâmplat ca vreun pasager să se plângă de fumul de ţigară, nici nu ar avea cum pentru că autobuzele sunt bine compartimentate. Prin legea asta, ni s-a interzis complet fumatul. Stresul este enorm. Sunt copii obraznici, fac prin autobuz lucruri de neimaginat şi este greu să te concentrezi la ceea ce ai de făcut. Sunt şofer de autobuz de 43 de ani şi nu am avut niciodată vreun accident. Unele lucruri sunt aberante în această lege. Vă daţi seama că nici pasagerii care aşteaptă în staţii nu pot fuma? Deşi se află în aer liber, copertina şi cei trei pereţi, dacă-i pot numi aşa, se consideră spaţiu închis. Este absolut aberant”, a declarat Alexandru Iordache, şofer RATC.

Citeşte şi Legea Antifumat MODIFICATĂ. Fumatul NU va mai fi INTERZIS la terase şi în spaţii special amenajate

Potrivit legii antifumat în vigoare, spaţiul închis este definit acela care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar, ori permanent. În cazul şoferilor, locul pereţilor din această lege a fost luat de uşile autoturismului. Legea antifumat, prin care se interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în unităţi sanitare, precum şi în cele de învăţământ, a intrat în vigoare pe 17 martie 2016.