SONDAJ: Britanicii vor un al doilea referendum privind Brexitul, pentru că îşi doresc ca Regatul Unit să rămână în UE

O majoritatea a britanicilor se pronunţă în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană şi a unui nou referendum asupra problemei Brexitului, potrivit unui sondaj, relatează Reuters.

07 ian. 2019, 07:05
SONDAJ: Britanicii vor un al doilea referendum privind Brexitul, pentru că îşi doresc ca Regatul Unit să rămână în UE

Dacă ar avea loc un referendum, 46% dintre britanici ar vota în favoarea rămânerii în UE, iar 39% s-ar pronunţa în favoarea unei retrageri, arată această anchetă publicată duminică şi realizată de Institutul YouGov, pe un număr de 25.000 de alegători, pentru „People’s Vote” – o organizaţie care militează în favoarea unei noi consultări.

Restul persoanelor intervievate nu se pronunţă.

Votul pentru Brexit, reprogramat pentru săptămâna viitoare. Avertismentul Theresei May dacă acordul nu va fi adoptat

Dacă se scad aceste persoane indecise sau care refuză să răspundă, proporţia este de 54-46 în favoarea „Remain”.

Acest lucru corespunde unei tendinţe relevate de alte sondaje în ultimele luni – un electorat profund împărţit, dar care înconă tot mai mult în favoarea unei rămâneri în UE.

În iunie 2016, 52% dintre britanici au optat pentru Brexit.

Ipoteza organizării unui al doilea referendum este ferm respinsă de către Guvernul Theresei May – însă 41% dintre persoanele chestionate vor să aibă ultimul cuvânt de spus pe tema apartenenţei la UE, iar 36% consideră că Parlamentul este cel care trebuie să se pronunţe.

Dacă se scad indecişii, proporţia este de 53-47 în favoarea unui nou referendum.

Deputaţii britanici urmează să se pronunţe printr-un vot asupra Brexitului negociat de Theresa May în săptămâna 14-20 ianuarie.