Sorina Pintea: Lista cu medicamente compensate şi gratuite ar putea fi actualizată trimestrial

Lista cu medicamente compensate şi gratuite ar putea fi actualizată trimestrial a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precinzând că se ia în calcul schimbarea modalităţii de calcul a taxei de clawback pentru producătorii de medicamente.

17 mai 2018, 15:45
Sorina Pintea: Lista cu medicamente compensate şi gratuite ar putea fi actualizată trimestrial

„Analizăm propunerea ca să actualizăm lista trimestrial, este vorba de predictibilitate. Noi avem un ordin 861 care spune ca această lista a compensatelor se actualizează cel puţin o dată pe an, noi am făcut-o anul trecut de mai multe ori, anul acesta deja urmează a doua oara, dar atât pentru noi, cât şi pentru producători, e important să avem o predictibilitate şi atunci vom stabili nişte termeni clari – o data pe trimestru să actualizăm această listă. (…) În momentul actualizării să avem gata şi protocoalele, astfel încat medicamentul să ajungă cât mai repede la pacient”, a declarat ministrul Sănătăţii, în cadrul dezbaterii publice pr proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea listei cu medicamente gratuite şi compensate

Producătorii de medicamente au solicitat ca lista cu medicamente compensate şi gratuite să fie aprobată într-un termen mai scurt, astfel încât medicii să poată prescrie pacienţilor tratamente noi.

„Procesul la care asistăm în acest moment, acela de actualizarea listei compensate şi gratuite pe baza acestor hotărâri de guvern ca urmare a încheierii raportului cost-volum sau finalizării procesului de evaluare cu decizie de includere necondiţionată a medicamentelor pe listă suferă nişte întârzieri pe care le considerăm absolut nejustificate şi inacceptabile. Vorbim de medicamente pentru care s-au încheiat contractele cost-volum în luna decembrie. Ele ar fi putut să intre în hotărârea de guvern care a fost printată în luna martie şi suntem în mai şi încă discutăm despre această listă. (…) Este importat atât pentru noi ca producători şi cât şi pentru pacienţi ca aceste termene să fie cât mai scurte”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii susţine că în prezent se lucrează la aceste protocoale.

„Deja lucrăm la aceste protocoale. Am convocat comisiile de specialitate şi deja se lucrează astfel încât să scurtăm acest timp. Încercăm ca pacientul să aibă acces cât mai repede la medicamentele pe care noi le promovăm prin această hotărâre de guvern. (…) Şi eu mi-aş dori ca atunci când un medicament este evaluat să poată fi utilizat de pacient, dar în luna martie au intrat nişte molecule, acum intră alte molecule. Vom încerca să ţinem pasul cu tot ceea ce se evaluează şi este necesar pacienţilor”, a spus Pintea.

Totodată, Sorina Pintea le-a spus producătorilor de medicamente că există o propunere pentru a schimba modalitatea de calcula a taxei de clawback.

„Este o propunere pe care o vom analiza şi sunt convinsă că acea comisie care evaluează posibilităţie de modificare a clawback-ului va ţine cont (…) Ne propunem schimbarea modalităţii de calcul, dar menţinerea taxei de clawback, nicidecum eliminarea ei. Eu vă spuneam de o propunere personală pe care o voi promova – scutirea de clawback la medicamentele sub 15-20 de lei. Noi trebuie să ne asigurăm că medicamentele ieftine nu vor dispărea de pe piaţă concomitent cu introducerea de molecule, medicamentele ieftine nu au voie să dispară de pe piaţă. Sunt convinsă că începând cu luna septembrie când vom face corecţi de preţuri, presiunea clawback va scădea şi atunci vom avea un echilibru”, a precizat demnitarul.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) şi Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au cerut, joi, Ministerului Sănătăţii reducerea impactului pe care taxa clawback o are asupra dispariţiei medicamentelor ieftine.

APMGR şi PRIMER au subliniat că trebuie implementat calculul diferenţiat al taxei clawback, începând cu 1 iulie 2018, sau să fie scutite medicamentele sub 25 de lei de la calculul acestei contribuţii.

Orice întârziere va avea efecte catastrofale, spun producătorii de medicamente, având în vedere că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare, 60% dintre acestea fiind medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, fabricate în România.