Spitalul Militar: 76 transplanturi de cornee şi 12 transplanturi de ţesut osos s-au efectuat în anul 2016

Medicii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila" au efectuat anul trecut 76 de transplanturi de cornee și 12 transplanturi de țesut osos, informează un comunicat de presă al unității medicale.

03 feb. 2017, 15:40
Spitalul Militar: 76 transplanturi de cornee şi 12 transplanturi de ţesut osos s-au efectuat în anul 2016

În cadrul Programului național de transplant de cornee, în anul 2016, la nivelul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ s-au făcut 40 de prelevări de cornee de la pacienți aflați în moarte cerebrală.

Un număr de 347 pacienți se află pe lista de așteptare pentru transplantul de cornee, timpul de așteptare în vederea realizării intervenției chirurgicale fiind între 6 luni și 2 ani.

Vârsta pacienților operați, rezidenți ai județelor din țară, a fost cuprinsă între 18 și 85 de ani.

„Grefele au fost prelevate de la alte spitale, aflate în Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană; cei mai mulți donatori provin de la spitalele din capitală (9), de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (8) și de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare (9)”, afirmă SUUMC, potrivit Agerpres.

Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-a efectuat transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasă (35 cazuri), distrofii corneene (11 cazuri), leucoame corneene de diferite cauze (11 cazuri), keratoconusul (10 cazuri).

Potrivit aceleiași surse, la nivelul Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2016 s-au înregistrat 14 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervențiilor de artroplastie, 12 intervenții chirurgicale de transplant de țesut osos, în vederea reviziei — reconstrucției ligamentoplastiei, artroplastiilor de șold și osteosintezei secundare.

„Menționăm că, începând cu data de 1 ianuarie a.c., Secția Clinică Ortopedie și Traumatologie a SUUMC are acces la Registrul Național de Transplant (RNT), în vederea înscrierii, pe lista de așteptare, a pacienților eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanțului biologic si a planning-ului preoperator. Înscrierea în RNT se face în colaborare cu specialiștii Agenției Naționale de Transplant, în strictă corelație cu patologia osteorticulară, starea biologică a pacientului, indicația terapeutică, soluția tehnică, tipul și cantitatea necesară/ estimată, de grefa osoasă sau osteoligamentară. Odată cu înscrierea pe lista de așteptare, pacientul primește un cod CUIANT, înscris și predat pe actele medicale, pe baza căruia atât acesta, cât și personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul și medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), ‘starea’ codului alocat”, precizează comunicatul de presă.

Secția Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ a fost reacreditată, prin Ordinul ministrului sănătății nr. 118 din 3 februarie 2014 pentru activitatea de prelevare și transplant țesut osos, tendinos și cartilagii și pentru activitatea de prelevare organe, țesuturi și celule.

Citeşte şi Rinichi şi ficat, prelevate de la o pacientă în moarte cerebrală, la Sibiu