Stai prea mult timp pe scaun? Așa eviţi durerile de spate!

Una dintre cele mai grave afecțiuni ale zilelor noastre este sedentarismul. Dacă îți desfășori munca la birou și stai mai mult de 8 ore pe scaun, iată câteva modalități care să te ajute să eviți problemele de spate!

15 iun. 2017, 08:17
Stai prea mult timp pe scaun? Așa eviţi durerile de spate!

Ne petrecem foarte mult timp în fața unui birou, pe un scaun adesea incomod și cu ochii țintiți în calculator. Efectele negative nu vor întârzia să apară.

Oamenii de știință de la Universitățile Leicester și Loughborough susțin că și persoanele care fac mișcare sunt afectate de munca la birou, mai ales dacă sedentarismul este prelungit.

Astfel, putem trage concluzia că nu este suficient să mergi de 3 ori pe săptămână la sală, dacă în fiecare zi îți petreci cea mai mare parte a timpului pe un scaun la birou.

Fii atent la postura corpului tău

Nimic nu este mai dăunător decât o postură incorectă. Aceasta afectează coloana vertebrală, vasele de sânge, limfa, nervii, musculatura.

Ar fi indicat să ai un scaun ergonomic și din când în când să schimbi poziția picioarelor.

Folosește un taburet sau ceva similar pe care să îl ții sub birou și pe care să îți mai întinzi picioarele.

Statul pe scaun acționează asupra circulației sangvine mai ales deoarece nu favorizează întoarcerea venoasă, aspect pe care sigur îl observi la finalul zilei când îți simți picioarele umflate și dureroase.

Exerciții yoga la birou

Nu doar corpul suferă din cauza poziției incomode, ci și mintea. Este mult mai greu să respiri dintr-o poziție incomodă, iar stresul nu va întârzia să apară.

Un motiv în plus pentru care poți să apelezi la exercițiile de yoga chiar la birou. În felul acesta tonusul tău muscular va avea de câștigat și vei lucra mult mai eficient.

Ridică-te cât de des poți

Acesta este cel mai bun exercițiu: caută motive să te ridici de pe scaun. Mergi să iei un pahar de apă, un act sau să faci o copie xerox. Ajuți corpul să scape de tensiunea cauzată de poziția incomodă, ai parte de un moment de relaxare și îți scazi șansele de a dezvolta afecțiuni vasculare.

Schimbă poziția monitorului

Ochii tăi, în timp, vor simți efectele adverse ale muncii de birou. Încearcă să muți monitorul într-o poziție astfel încât să ai distanța corespunzătoare între ochi și monitor. În acest fel, eviți durerile de cap, de ochi și problemele de concentrare. Distanța corespunzătoare este de un braț și privirea trebuie să fie ușor orientată în sus.

Nu vorbi la telefon ținându-l pe umăr

Ți-a sunat telefonul? Profită de ocazie să te ridici de pe scaun și, cât durează conversația, fă câțiva pași. Dacă ai alte activități presante de care trebuie să te ocupi, optează pentru căști sau handsfree. Ținând telefonul cu umărul îți forțezimusculatura cervicală și, în timp, vei dezvolta niște contracturi destul de incomode și dureroase.

Profită de apel și ia o pauză, ia-ți ochii din calculator. Poți să îi ții închiși pe perioada apelului. Vei observa apoi diferența.

Optează pentru o minge de fitness

Înlocuiește scaunul cu o minge de fitness. În felul acesta, vei îmbina utilul cu plăcutul și vei combate sedentarismul. Poate părea ciudat însă, treptat, vei vedea cum și ceilalți colegi care vor observa diferența vor adopta și ei această tehnică.

Află ce riscuri presupune statul pe scaun timp îndelungat AICI