Greșeala pe care o faci atunci când mergi pe jos. Ce se întâmplă dacă ai kilograme în plus. Dr. Tarek Nazer: „Recomand o bicicletă, înot, ceva care să ardă calorii”

Mersul pe jos poate fi extrem de dăunător pentru persoanele care au kilograme în plus. Iată ce exerciții fizice le sunt recomandate acestora.

24 apr. 2023, 10:34
Greșeala pe care o faci atunci când mergi pe jos. Ce se întâmplă dacă ai kilograme în plus. Dr. Tarek Nazer: „Recomand o bicicletă, înot, ceva care să ardă calorii”

Pentru persoanele care au câteva kilograme în plus, mersul pe jos poate aduce foarte multe probleme. Dacă petreceți foarte mult timp la birou sau la volan, probabil că sedentarismul s-a instalat deja în viața dumneavoastră. Pentru că trăim vremuri în care oamenii au devenit inactivi din cauza tehnologiilor moderne, tot mai multe persoane suferă de obezitate.

Iată ce se întâmplă dacă aveți un stil de viață inactiv:

  • ardeți mai puține calorii și duce la acumularea mai multor kilograme;
  • vă pierdeți forța și rezistența musculară, deoarece nu vă folosiți mușchii la fel de mult;
  • oasele pot deveni mai slabe și își pot pierde o parte din conținutul de minerale;
  • metabolismul poate fi afectat, iar organismul poate avea mai multe probleme în a descompune grăsimile și zaharurile;
  • sistemul imunitar nu funcționează la fel de bine;
  • circulația sanguină este mai slabă;
  • organismul are mai multe inflamații;
  • dezvoltați un dezechilibru hormonal.

Citește și: O femeie care cântăreşte aproape 250 de kilograme, batjocorită de cadrele medicale din Dorohoi după ce a căzut şi s-a lovit la genunchi. A fost lăsată să aştepte cu orele în autospeciala ISU pentru că spitalele au refuzat să o preia

„Nu trebuie să mergem toți la sala de sport sau la un sport de performanță ca să compensăm cu acest sendentarism. Este foarte ușor dacă petrecem 30 de minute, dimineața sau seara, când avem timp, să facem exerciții ușoare, o alergare ușoară, o bicicletă, o mișcare care ne creează și nouă un confort. Dacă mergi pe bicicletă și nu-ți place, mergi o zi și apoi gata.

Fiecare alege măcar 30 de minute în care să facă o activitate fizică, sportivă ușoară, fie exerciții, fie sală, înot, alergat în parc, care să compenseze cu acest sedentarism. Este suficient.

Dacă mai mergem și în weekend să jucăm ceva, orice, iar putem să compensăm în așa fel încât să ne simțim bine și să facem și activitate sportivă.

Nu vreau să înțelegem că trebuie să mergi la sală să ridici greutăți, să faci culturism sau alte sporturi de performanță ca să compensezi. Sunt suficiente 30 de minute pe zi și sunt suficiente”, a explicat medicul Tarek Nazer, potrivit dcmedical.ro.

Citește și: Patches, o pisică de 18 kilograme, a fost adoptată și va fi ajutată să slăbească

Cum afectează mersul persoanele cu kilograme în plus

„În general ne ajută, dar dacă avem multe kilograme în plus și noi mergem pe jos asta dăunează articulațiile, pentru că noi avem deja niște articulații care sunt în suferință. Recomand unei persoane care are kilograme în plus să facă mai degrabă o bicicletă, înot, ceva care să ardă calorii, să mențină musculatară puternică, dar să nu solicităm articulațiile. 

Foarte mulți pacienți vin cu kilograme în plus, vor să se apuce de sport și primul lucru la care se gândesc este mersul pe bandă care este un dezastru pentru o persoană care are kilograme în plus, pentru că fiecare kilogram în plus, la nivelul articulației genunchiului se resimte între 3 – 6 ori mai mult. 

Asta înseamnă că dacă ai 20 de kg în plus față de greutatea ideală tu suprasoliciți articulația genunchiului de 4 ori mai mult, ceea ce este enorm. 

Dacă mai faci lucrul acesta și pe bandă și mai faci și o înclinație, distrugi cartilajul și genunchiul cu mâna ta, făcând sport. De asta este foarte important să alegem sportul potrivit pentru fiecare om. 

Dacă vorbim despre o persoană normală, da, mersul e sănătos pentru inimă, articulații și pentru tot. Dacă vorbim de o persoană care are kilograme în plus nu, nu aș recomanda mersul pe jos. Mai degrabă exerciții sau înot sau bicicletă, pentru că atunci mișcăm articulația fără greutatea corpului. 

Când stai pe bicicletă greutatea ta nu este suportată de articulația genunchiului și gleznei, ci e suportată de faptul că stai jos și antrenezi mușchii”, a adăugat medicul.