Statele Unite şi Rusia reiau discuţiile militare privind operaţiunile din Siria şi anihilarea Statului Islamic

Președintele american Barack Obama crede că desfășurarea unor convorbiri militare cu Rusia despre Siria ar reprezenta un prim pas important și speră că acestea vor avea loc foarte curând, a declarat vineri secretarul de stat american, John Kerry, relatează Reuters, citată de Agerpes. 

18 sept. 2015, 15:59
Statele Unite şi Rusia reiau discuţiile militare privind operaţiunile din Siria şi anihilarea Statului Islamic

‘Președintele crede că acesta este un prim pas important și speră că va avea loc foarte curând și va contribui la definirea unora dintre diferitele opinii disponibile într-un moment în care luăm în considerare următorii pași în Siria’, a declarat Kerry la începutul convorbirilor pe care le are cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed.

‘Preocuparea noastră principală rămâne distrugerea Statului Islamic și o soluție politică pentru Siria, care nu cred că poate fi obținută cu prezența pe termen lung a lui /Bashar al-/Assad’, a spus Kerry reporterilor. ‘Căutăm căi pentru identificarea unui teren comun’, a adăugat el. Recent, o sursă militară siriană a declarat că trupele au început să folosească un tip nou de arme aer-sol furnizate de Rusia.

Kerry a precizat că SUA vor să găsească ‘o cale diplomatică de progres’. ‘Toată lumea a înțeles urgența problemei’, a mai afirmat șeful diplomației americane.

Citeşte şi Siria, bombardată de aviaţia americană, anunţă Pentagonul

John Kerry a subliniat că este important să se ajungă la un acord politic în Siria și să se pună capăt greutăților prin care trece poporul sirian. ‘Va fi foarte dificil de gestionat actuala situație’, a apreciat el.

Rusia este deschisă dialogului cu SUA, inclusiv pe marginea problemei siriene, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, informează agenția de presă RIA Novosti.

‘Nu am refuzat niciodată dialogul cu SUA, suntem deschiși și acum pentru un astfel de dialog, pe marginea tuturor probleme de interes reciproc, inclusiv pe marginea problemei siriene’, a declarat Zaharova, în replică la declarația secretarului de stat american John Kerry.