Ştefan Tache, soţul cântăreţei Sanda Ladoşi, a fost arestat

Ştefan Tache, soţul cântăreţei Sanda Ladoşi, a fost arestat pentru 29 de zile, după ce fusese eliberat vineri noapte de către judecătorii Tribunalului Bucureşti, pentru că îi expirase mandatul de arestare pentru 24 de ore, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
05 oct. 2013, 09:56
Ştefan Tache, soţul cântăreţei Sanda Ladoşi, a fost arestat

Tribunalul Bucureşti a emis un nou mandat de arestare pe numele lui Ştefan Tache şi a celorlalte 6 persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală, pentru 29 de zile, după ce iniţial acesta fusese eliberat în urma expirării mandatului de reţinere pentru 24 de ore.

Ştefan Tache a părăsit vineri, în jurul orei 6, sediul Tribunalului Bucureşti. După mai bine de 9 ore de audieri, magistraţii au amânat pronunţarea asupra propunerii de arestare preventivă înaintată de procurorii DIICOT şi l-au lăsat să plece acasă. Alături de soţul Sandei Ladoşi au fost eliberaţi şi ceilalţi 6 inculpaţi din dosar.

Avocaţii spun că magistraţii au amânat decizia pentru că nu sunt probe la dosar.

Omul de afaceri Ştefan Tache, soţul cântăreţei Sanda Ladoşi, şi alte şase persoane au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, în urma percheziţiilor care au avut loc joi, în Bucureşti şi cinci judeţe, la membrii unei grupări suspectate de evaziune de patru milioane euro, potrivit Mediafax.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi poliţiştii au făcut joi 56 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Suceava, Călăraşi, Dâmboviţa şi Teleorman, la locuinţele membrilor unui grup infracţional care ar fi produs o evaziune fiscală de aproximativ patru milioane de euro prin neplata TVA, în urma unor circuite financiare fictive derulate prin 18 firme.

În urma percheziţiilor, la sediul DIICOT – Structura Centerală au fost duse la audieri 32 de persoane, procurorii emiţând ordonanţe de reţinere pentru şapte dintre acestea, printre care şi soţul Sandei Ladoşi, Ştefan Tache.

Procurorii DIICOT vor cere vineri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a celor şapte persoane reţinute pentru evaziune fiscală.

Anchetatorii au găsit la percheziţii mărfuri tranzacţionate ilegal, nouă puşti de vânătoare şi trei pistoale cu aer comprimat. Unele bunuri care aparţin suspecţilor şi părţilor responsabile civilmente au fost puse sub sechestru asigurător.

În acest dosar, procurorii DIICOT – Structura Centrală cercetează 11 persoane suspectate că au constituit în Bucureşti un grup de criminalitate organizată care, prin circuite financiare fictive derulate prin mai multe firme, a făcut achiziţii intracomunitare de materiale de construcţii.

Membrii grupului infracţional au vândut apoi materialele de construcţii în România, dar au înregistrat operaţiuni nereale în evidenţele contabile ale unui număr de 18 societăţi comerciale pe care le controlau, pentru a reduce valoarea reală a TVA, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, o primă categorie de societăţi a fost utilizată în calitate de client intracomunitar, pentru achiziţiile intracomunitare de materiale de construcţii, şi respectiv de furnizor naţional.

O a doua categorie de societăţi comerciale a fost folosită pentru crearea de circuite financiare fictive, respectiv derularea de operaţiuni fictive pentru a evidenţia în actele contabile ale societăţii care realizează achiziţii intracomunitare cheltuieli nereale, diminuând astfel cuantumul TVA colectată.

O a treia categorie de societăţi comerciale – adevărate „fabrici de facturi”, conform procurorilor – a fost utilizată pentru a emite facturi fictive care să permită societăţilor din primele două categorii să dispună transferul unor sume de bani în contul acestora, retrase ulterior în numerar de către membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin neplata TVA a fost estimat la aproximativ patru milioane de euro.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de la BCCO Bucureşti, Ploieşti şi Suceava, cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.