Studiu: Persoanele înalte sunt mai predispuse la cancer decât cele scunde

Persoanele mai înalte, îndeosebi femeile, ar fi mai susceptibile să dezvolte diferite tipuri de cancer decât cele scunde, se arată într-un nou studiu dezbătut în prezent de experți.

02 oct. 2015, 06:19
Studiu: Persoanele înalte sunt mai predispuse la cancer decât cele scunde

Potrivit acestei ample cercetări realizate pe circa 5 milioane de suedezi adulți, născuți între 1938 și 1991, riscul de cancer ar crește cu 10% la bărbați și cu 18% la femei la fiecare 10 centimetri în plus.

Acest lucru înseamnă că o femeie de 1,72 metri riscă cu 18% mai mult să dezvolte un cancer față de una de 1,62 metri.

Rezultatele studiului, care nu a fost publicat încă, au fost prezentate la Barcelona, la o Conferință a Societății europene de endocrinologie pediatrică, de către dr Emeli Benyi de la Institutul suedez Karolinska. Ele confirmă precedentele studii, care stabiliseră deja o legătură între înălțime și cancer, dar care se desfășuraseră pe un eșantion de populație mult mai mic.

Cercetarea suedeză a ajuns la concluzia că femeile înalte riscă cu 20% mai mult să dezvolte cancer la sân la fiecare 10 centimetri în plus, iar bărbații și femeile cu înălțime superioară mediei prezintă un risc mai mare cu 30% să facă melanom.

Citeşte şi Semne care ar putea indica prezenţa cancerului de col uterin

Un studiu precedent, publicat în 2013 în Statele Unite, arătase că femeile înalte riscă cu 13% mai mult să facă anumite tipuri de cancer (sân, ovare, rect, sânge, tiroidă) la fiecare 10 centimetri suplimentari. Autorul studiului subliniase că tipurile de cancer rezultă „dintr-un proces legat de creștere”, fiind logic să se creadă că hormonii de creștere pot „mări riscul de cancer”.

Potrivit Agerpres, noul studiu a fost primit totuși cu circumspecție de experți, care apreciază că nu aduce prea multe noutăți și că incertitudinile persistă, îndeosebi în ceea ce privește luarea în considerare a celorlalți factori de risc (fumat, ereditate, obezitate, sedentarism) în cancer. „Chiar dacă studiul este solid, nu văd cum ar putea contribui în mod util la prevenirea cancerului„, spune profesorul David Coggon de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), referindu-se la faptul că înălțimea nu poate fi modificată.

Profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru cercetări asupra cancerului din Londra afirmă că „persoanele înalte nu trebuie să se îngrijoreze” prea mult, deoarece principalul risc de cancer nu este înălțimea.