SUA încetează negocierile bilaterale cu Rusia în ceea ce priveşte situaţia din Siria

Statele Unite ale Americii au suspendat negocierile bilaterale cu Rusia în ceea ce privește situația din Siria, a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, citat de Reuters.

03 oct. 2016, 18:15
SUA încetează negocierile bilaterale cu Rusia în ceea ce priveşte situaţia din Siria

Statele Unite își suspendă participarea în negocierile bilaterale cu Rusia pe care le-am pornit pentru a ajunge la un nou acord de încetare a ostilităților„, a spus Kirby.

Nu a fost o decizie luată cu ușurință„, a adăugat el.

‘Toată lumea a ajuns la capătul răbdării cu Rusia. Nu mai există nimic despre care Statele Unite și Rusia să poată vorbi’ cu privire la Siria, a comentat John Kirby, citat de AFP, vorbind despre o situație ‘tragică’.

Rusia ‘nu a reușit să-și respecte propriile angajamente’, mai ales în domeniul umanitar, și a fost ‘incapabilă să se asigure’ că regimul sirian încetează bombardamentele, așa cum a fost stabilit pe 9 septembrie, a explicat purtătorul de cuvânt.

‘Dimpotrivă, Rusia și regimul sirian au ales să continue o cale militară’, a adăugat Kirby.

Potrivit aceluiași comunicat, SUA renunță și la centrul de coordonare militară comun cu Rusia vizând combatarea grupărilor jihadiste, prevăzut în acordul americano-rus. În consecință, își vor retrage personalul care fusese desfășurat în vederea unei posibile înființări a acestui centru.

Cu toate acestea, ‘pentru a asigura securitatea personalului militar și a permite lupta împotriva Daesh, (SUA) vor continua să utilizeze canalul de comunicare stabilit cu Rusia’ în cadrul mecanismului de deconflictualizare, care vizează evitarea unor incidente între avioane ale celor două părți, mai indică Departamentul de Stat.

SUA și Rusia se acuză reciproc de responsabilitate pentru eșecul armistițiului, în contextul în care raidurile aeriene ruse și siriene au fost reluate cu intensitate de 11 zile asupra părții rebele a orașului Alep. Aceste lovituri au distrus complet luni cel mai mare spital din sectorul controlat de rebeli al Alepului.