SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO: Momente grele pentru elevii de clasa a VIII-a. Monitorizare VIDEO în săli

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO: Luni, 19 iunie, este prima probă în cadrul examenului de Evaluare Naţională pentru elevii care au terminat clasa a VIII-a.

18 iun. 2017, 06:46
SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO: Momente grele pentru elevii de clasa a VIII-a. Monitorizare VIDEO în săli

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO UPDATE 9:50 La Evaluare Nationala Romana, elevii au avut de argumentat de ce poezia apartine genului liric, iar la subiectul al doilea au avut de scris despre o competitie sportiva.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

BAREME ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017



SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO: Examenul începe la ora 9.00, iar sălile vor fi monitorizate video şi audio.

Potrivit datelor transmise pentru Alba24.ro de către Monalisa Borza, inspector şcolar general adjunct IŞJ Alba, sunt înscrişi la examen 2.455 de elevi. În Alba, sunt 37 de centre de examen, iar lucrările vor fi corectate în alt judeţ.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017, SESIUNE SPECIALĂ

BAREME ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017, SESIUNE SPECIALĂ

La Alba Iulia, de exemplu, centrele de examen vor fi organizate la următoarele unităţi şcolare: Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu”, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa”, Colegiul Tehnic “Apulum” şi Liceul cu Program Sportiv.

Vezi aici: MODELE SUBIECTE LIMBA ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

Vezi aici: BAREM SUBIECTE LIMBA ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

 

Recomandări pentru elevi:

– să folosească stilouri sau pixuri cu cerneală albastră, orice alta culoare poate să ducă la anularea lucrării

– dacă greseşti, vei tăia fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală

– în timpul examenului, NU ai voie să comunici cu un alt coleg, să copiezi sau să transmiţi materiale care permit copiatul; dacă încalci aceasta regulă, vei fi eliminat din proba de examen şi vei primi nota 1 pe lucrare

– nu ai voie cu materiale din care să poţi copia, cum ar fi: manuale, dicţionare sau notiţe

în sala de examen sunt interzise ghiozdanele, rucsacurile, sacoşele sau poşetele, prin urmare trebuie să le laşi în sala de depozitare

– dacă vii cu telefonul mobil, îl poţi ţine în sală numai închis; căştile audio şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la Internet sunt interzise- – toate sălile de examen, sălile în care se multiplică subiectele sau cele în care se preiau, evaluează sau se depozitează lucrările scrise vor fi dotate cu camere de luat vederi

– lucrarea ta va fi corectată de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate; profesorii sunt selectati din alte unităţi şcolare decât cele din care provin elevii arondaţi la centrul respectiv

– în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media şi se trece pe lucrare ca notă finală, care este calculată ca medie aritmetică, cu doua zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi evaluatori.

Modele de SUBIECTE şi bareme de corectare – I-Subiectele din anii trecuţi şi baremul de corectare la ROMÂNĂ ŞI MATEMATICĂ sunt disponibile AICI

 

Reguli pentru desfăşurarea examenului

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei.

Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.

După încheierea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tipizată în care se menționează faptul că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații

Comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

În vederea asigurării desfășurării corecte a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ și comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor menționate la alin. (3)-(5) va fi considerată fraudă/ tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise/ ciornele/ foile din lucrările scrise.

 

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

După parcurgerea pașilor menționați, candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile și mențiunea că știu că nerespectarea are drept consecință măsurile menționate.

Candidatul major și părinții/ reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene/ a municipiului București de organizare a evaluării naționale să vadă lucrarea/ lucrările proprie/proprii a/ale propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/ reprezentant legal.

Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea și/ sau modificarea notelor acordate lucrării/ lucrărilor.

 

CALENDARUL de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2016-2017

7 – 9 iunie 2017: Înscrierea la evaluarea naţională

9 iunie 2017: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie 2017: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 iunie 2017: Matematica – probă scrisă

22 iunie 2017: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

26 iunie 2017: Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017: Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27-29 iunie 2017: Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2017: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Reamintim că la sesiunea de simulare a acestui examen, organizată în martie, au participat peste 2.600 de elevi din Alba. La Română, media generală pe judeţ a fost 6,02 (din 2.675 de note, 841 au fost sub 5), iar la Matematică, de 4,69 (din 2.667 de note, au fost 1.526 sub 5).

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Probele scrise pentru Evaluarea Națională încep la ora 09:00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conțin varianta de subiecte multiplicată în fiecare sală în care se susține examenul. 

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfășoară probele scrise.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. În vederea semnalării unor posibile (dar nedorite) disfuncționalități în derularea EN VIII 2017, Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor implicați în acest examen, începând de luni, 19 iunie, linia TELVERDE 0800801100 (numar de telefon apelabil gratuit). Numarul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfășurării examenului, între orele 8:00—16:00 (luni-joi) și 8:00-14:00 (vineri).

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Calendar EVALUARE NAȚIONALĂ 2017:

19 iunie 2017 Limba şi literatura română – probă scrisă

21 iunie 2017 Matematica – probă scrisă

22 iunie 2017 Limba şi literatura maternă – probă scrisă

26 iunie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017 Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27-29 iunie 2017 Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2017 Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru EVALUARE națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. În vederea asigurării desfășurării corecte a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ și comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

SUBIECTE ROMANA SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2017, BAREME ROMANA. Elevii de clasa a VIII-a au început luni simularea pentru evaluarea naţională 2017, prima probă fiind de limba română. În perioada 13-17 martie, Ministerul Educaţiei Naţionale organizează simularea pentru examenul de evaluare naţională 2017, prima probă fiind cea de limba şi literatura română. Potrivit calendarului stabilit, prima probă la evaluare naţională 2017 are loc luni, 13 martie, şi este la limba română, pe 14 martie se desfăşoară proba de limbă maternă, iar pe 16 martie proba scrisă la matematică din cadrul simulării pentru evaluarea naţională 2017. 

Iată calendarul pentru simulare evaluare naţională 2017

13 martie – proba de limba şi literatura română

14 martie – proba de limba maternă

16 martie – proba de matematică

31 martie – rezultate la simulare evaluare naţională 2017

Anul trecut, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educaţiei, 44,05 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea evaluării naţionale, au obţinut rezultate peste 5. Cele mai multe medii la simularea evaluării naţionale au fost  între 5 şi 5.99 (22.422), între 6 şi 6,99 au fost 19.109 medii, 15.985 de medii între 7 şi 7,99, 11.989 de medii între 8 şi 8,99, 3.850 de medii între 9 şi 9,99, respectiv şapte medii de 10..

În ceea ce priveşte rezultalele la evaluare naţională de anul trecut, pe discipline, reprezentanţii ministerului Educaţiei au transmis „că procentul notelor peste 5 a fost de 60,54% (prezenţă – 90,71%) la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60% (prezenţă – 90,20%) la matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, din 10.170 de elevi prezenţi, circa 76% au reuşit să obţină note peste 5”. Potrivit rezultatelor transmise, cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală – 60,57% (rată prezenţă – 90,10%), urmată de Brăila – 58,50% (rată prezenţă – 76,61%) şi Cluj – 55,33% (rată prezenţă – 91,37%). Cele mai mici note s-au înregistrat în judeţele Vaslui – 31,22%, Tulcea – 32,67%, şi Călăraşi – 33,47%. În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 90%. La nivel naţional, 73.342 de elevi (44,05%) au obţinut medii peste 5 la simularea probelor din cadrul Evaluării Naţionale. 

 

SUBIECTE ROMANA SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2017, BAREME ROMANA. Luni vor fi susținute proba scrisă de Limba și literatura română (clasa a VIII-a) și proba E)a) — bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a), iar marți, proba scrisă de Limba și literatura maternă (clasa a VIII-a) și proba E)b) — bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a) de către elevii aparținând minorităților naționale.

Potrivit calendarului aprobat de MEN, joi vor avea loc proba scrisă la matematică (clasa a VIII-a) și proba E)c) — proba obligatorie a profilului — bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a), iar vineri, proba E)d) — proba la alegere a profilului și specializării — bacalaureat (exclusiv pentru elevii clasei a XII-a).

Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 31 martie.

„Notele obținute nu se trec în catalog. În situația excepțională în care se dorește acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune”, precizează MEN.

Subiectele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea.

Anul trecut, rata de prezență la simularea evaluării naționale a fost de 90,71% (169.632 de elevi participanți), iar procentul mediilor peste 5 s-a situat la 30,58%.

În ceea ce privește simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 și note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a.

 

Ce s-a dat anul trecut

SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2016 ROMANA clasa a VIII-a UPDATE: La primul subiect, punctul A, elevii au avut de rezolvat 5 cerințe pe baza poeziei „Vârful dealului” de Ioan Pilat (vezi atasament)

Pentru punctul B aceștia au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”.

Pentru subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților” scris de Dănuț Călin.

La punctul B, elevii de au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.

Marți se va desfășura proba la Matematică, iar miercuri va avea loc proba la Limba și literatura maternă, (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale). Pentru testarea de miercuri, cea la Limba și literatura maternă, în județul Alba sunt înscriși un număr de 98 de elevi.

Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe data de 4 martie, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației Naționale.

Este al treilea an în care Ministerul Educației organizează simulări ale examenelor la nivel național, cu subiecte unice. Testările sunt concepute pentru a veni în sprijinul celor care vor da examene de final de ciclu de învăţământ.

La proba de Limba şi literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare naţională, nu au fost incluse capitole din programă, precum trăsături specifice genului dramatic, romanul sau balada populară.

Limba şi literatura română – Simulare Evaluare Naţională clasa a VIII-a:

Testele pentru elevii de clasa a VIII-a au fost elaborate din programa prevăzută prentru examen, cu excepţia următoarelor conţinuturi:

– procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: alegoria)

– trăsaturi specifice genului dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere

– trăsături ale speciilor literare: romanul, balada populară

– complemente circumstanţiale şi propoziţii subordonate circumstanţiale corespunzătoare (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop, condiţională, concesivă, consecutivă).