SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO: Ce i-a pus în încurcătură pe elevi. SUBIECTE ROMANA CAPACITATE 2017

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Zi de foc pentru elevi. Luni, 19 iunie, absolvenții claselor a VIII-a intră în focul examenelor și susțin prima probă, cea la Limba și literatura română (probă scrisă) din cadrul Evaluării Naționale. RomaniaTV.net vă va prezenta subiectele date elevilor în 2017. De asemenea, tot aici, veți afla și baremele de la Capacitate 2017.

19 iun. 2017, 06:42

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. UPDATE 10.30 Elevii au avut de demonstrat că poezia „Ploaia”, de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginare sau reale petrecute la o competiţie sportivă. Primul subiect s-a referit la basm – încadrarea acestuia în genul literar.   Un al subiect a constat în întrebări puse după citirea unui text la prima vedere. 

 

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

BAREME ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

„Am avut argumentare pe genul liric, o poezie, „Ploaia” și a fost destul de ușor. Nu a fost greu, a fost foarte accesibil. Cred că voi lua în jur de nota 9” spune eleva Miruna Brad.


UPDATE 9:50 La Evaluare Nationala Romana, elevii au avut de argumentat de ce poezia apartine genului liric, iar la subiectul al doilea au avut de scris despre o competitie sportiva.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Probele scrise pentru Evaluarea Națională încep la ora 09:00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conțin varianta de subiecte multiplicată în fiecare sală în care se susține examenul. 

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfășoară probele scrise.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. În vederea semnalării unor posibile (dar nedorite) disfuncționalități în derularea EN VIII 2017, Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor implicați în acest examen, începând de luni, 19 iunie, linia TELVERDE 0800801100 (numar de telefon apelabil gratuit). Numarul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfășurării examenului, între orele 8:00—16:00 (luni-joi) și 8:00-14:00 (vineri).

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Calendar EVALUARE NAȚIONALĂ 2017:

19 iunie 2017 Limba şi literatura română – probă scrisă

21 iunie 2017 Matematica – probă scrisă

22 iunie 2017 Limba şi literatura maternă – probă scrisă

26 iunie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017 Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27-29 iunie 2017 Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2017 Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru EVALUARE națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. În vederea asigurării desfășurării corecte a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ și comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2017 EDU.RO. Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

SUBIECTE ROMANA SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2017, BAREME ROMANA. Elevii de clasa a VIII-a au început luni simularea pentru evaluarea naţională 2017, prima probă fiind de limba română. În perioada 13-17 martie, Ministerul Educaţiei Naţionale organizează simularea pentru examenul de evaluare naţională 2017, prima probă fiind cea de limba şi literatura română. Potrivit calendarului stabilit, prima probă la evaluare naţională 2017 are loc luni, 13 martie, şi este la limba română, pe 14 martie se desfăşoară proba de limbă maternă, iar pe 16 martie proba scrisă la matematică din cadrul simulării pentru evaluarea naţională 2017. 

Iată calendarul pentru simulare evaluare naţională 2017

13 martie – proba de limba şi literatura română

14 martie – proba de limba maternă

16 martie – proba de matematică

31 martie – rezultate la simulare evaluare naţională 2017

Anul trecut, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educaţiei, 44,05 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea evaluării naţionale, au obţinut rezultate peste 5. Cele mai multe medii la simularea evaluării naţionale au fost  între 5 şi 5.99 (22.422), între 6 şi 6,99 au fost 19.109 medii, 15.985 de medii între 7 şi 7,99, 11.989 de medii între 8 şi 8,99, 3.850 de medii între 9 şi 9,99, respectiv şapte medii de 10..

În ceea ce priveşte rezultalele la evaluare naţională de anul trecut, pe discipline, reprezentanţii ministerului Educaţiei au transmis „că procentul notelor peste 5 a fost de 60,54% (prezenţă – 90,71%) la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60% (prezenţă – 90,20%) la matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, din 10.170 de elevi prezenţi, circa 76% au reuşit să obţină note peste 5”. Potrivit rezultatelor transmise, cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală – 60,57% (rată prezenţă – 90,10%), urmată de Brăila – 58,50% (rată prezenţă – 76,61%) şi Cluj – 55,33% (rată prezenţă – 91,37%). Cele mai mici note s-au înregistrat în judeţele Vaslui – 31,22%, Tulcea – 32,67%, şi Călăraşi – 33,47%. În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 90%. La nivel naţional, 73.342 de elevi (44,05%) au obţinut medii peste 5 la simularea probelor din cadrul Evaluării Naţionale. 

 

SUBIECTE ROMANA SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2017, BAREME ROMANA. Luni vor fi susținute proba scrisă de Limba și literatura română (clasa a VIII-a) și proba E)a) — bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a), iar marți, proba scrisă de Limba și literatura maternă (clasa a VIII-a) și proba E)b) — bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a) de către elevii aparținând minorităților naționale.

Potrivit calendarului aprobat de MEN, joi vor avea loc proba scrisă la matematică (clasa a VIII-a) și proba E)c) — proba obligatorie a profilului — bacalaureat (clasele a XI-a și a XII-a), iar vineri, proba E)d) — proba la alegere a profilului și specializării — bacalaureat (exclusiv pentru elevii clasei a XII-a).

Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 31 martie.

„Notele obținute nu se trec în catalog. În situația excepțională în care se dorește acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele școlare județene vor lua măsuri de monitorizare și control, dar și de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune”, precizează MEN.

Subiectele sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea.

Anul trecut, rata de prezență la simularea evaluării naționale a fost de 90,71% (169.632 de elevi participanți), iar procentul mediilor peste 5 s-a situat la 30,58%.

În ceea ce privește simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, rezultatele din 2016 indică o rată de promovare (medie generală peste 6 și note peste 5 la toate probele) de 28,51% la clasa a XI-a, respectiv 38,39% la clasa a XII-a.

 

Ce s-a dat anul trecut

SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2016 ROMANA clasa a VIII-a UPDATE: La primul subiect, punctul A, elevii au avut de rezolvat 5 cerințe pe baza poeziei „Vârful dealului” de Ioan Pilat (vezi atasament)

Pentru punctul B aceștia au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”.

Pentru subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților” scris de Dănuț Călin.

La punctul B, elevii de au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.

Marți se va desfășura proba la Matematică, iar miercuri va avea loc proba la Limba și literatura maternă, (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale). Pentru testarea de miercuri, cea la Limba și literatura maternă, în județul Alba sunt înscriși un număr de 98 de elevi.

Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe data de 4 martie, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației Naționale.

Este al treilea an în care Ministerul Educației organizează simulări ale examenelor la nivel național, cu subiecte unice. Testările sunt concepute pentru a veni în sprijinul celor care vor da examene de final de ciclu de învăţământ.

La proba de Limba şi literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare naţională, nu au fost incluse capitole din programă, precum trăsături specifice genului dramatic, romanul sau balada populară.

Limba şi literatura română – Simulare Evaluare Naţională clasa a VIII-a:

Testele pentru elevii de clasa a VIII-a au fost elaborate din programa prevăzută prentru examen, cu excepţia următoarelor conţinuturi:

– procedee de expresivitate artistică în textele studiate (figuri de stil: alegoria)

– trăsaturi specifice genului dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere

– trăsături ale speciilor literare: romanul, balada populară

– complemente circumstanţiale şi propoziţii subordonate circumstanţiale corespunzătoare (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop, condiţională, concesivă, consecutivă).