SUBIECTE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ – SCRIS la BACALAUREAT 2013

BACALAUREAT 2013 LIMBA ROMÂNĂ, PROBA SCRISĂ. Absolvenţii de liceu au intrat în ultima săptămână de examene din cadrul BACALAUREATULUI 2013. Luni elevii au susţinut proba scrisă la Limba şi Literatura română şi au primit VARIANTA 7. 

01 iul. 2013, 08:23

BACALAUREAT 2013 – SUBIECTE LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ. Absolvenţii de clasa a XII-a din liceele din toată ţara au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2013. Elevii au avut de rezolvat trei subiecte la Limba şi Literatura Română, iar varianta extrasă a avut numărul 7. Fiecare subiecte este notat cu 30 de puncte.

La primul subiect, valabil pentru ambele profile, elevii au primit un fragment din „Scrinul negru” de George Călinescu (pentru profilul real) / fragment din „Accidentul” de Mihail Sebastian (profil uman) la care au avut mai multe cerinţe.

La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanta unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. La profilul real, elevii au avut de realizat un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă.  

Subiectul al treilea a avut ca cerinţă realizarea unui eseu despre o poezie simbolistă, la profilul uman. La profilul real, subiectul al treilea li s-a cerut elevilor să prezinte „tema şi viziunea despre lume” în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere.

SUBIECTE ROMÂNĂ – SCRIS BACALAUREAT 2013 – PROFIL REAL


Marţi, candidaţii susţin proba scrisă la limba maternă, iar pe 3 iulie proba obligatorie a profilului.

Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie până la ora 12,00. Tot în aceeaşi zi până la ora 16,00 se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie.

VEZI MODELUL DE SUBIECTE la Filiera teoretică – Profil umanist, Filiera vocaţională – Profil pedagogic şi BAREMUL DE CORECTARE

VEZI MODELUL DE SUBIECTE la Filiera teoretică – Profil real, Filiera tehnologică, Filiera vocaţională – Toate profilurile şi BAREMUL DE CORECTARE

Pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru. Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia aprobată de MEN.

Reguli stricte la BACALAUREAT 2013

În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile.

La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:

  • un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund;
  • candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen;
  • candidaţii sunt atenţionaţi să citească extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen şi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Ce poţi face dacă NU AI PROMOVAT Bacalaureatul. Vezi ce CURSURI poţi urma

Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen şi va fi supravegheată de o persoană dintre asistenţi, desemnată de comisia de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.

BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE

Ministerul Educaţiei ar putea introduce CURSURI DE PREGĂTIRE pentru elevii care au picat BAC-ul