SUPERSTIŢII DE CRĂCIUN. De ce trebuie să oferi cadouri, să primeşti colindători şi să baţi perna înainte de somn

SUPERSTIŢII DE CRĂCIUN. Sărbătoarea Crăciunului este una a bucuriei şi a darurilor, iar mulţi au grijă să respecte tradiţiile şi superstiţiile transmise din bătrâni.

24 dec. 2015, 09:15
SUPERSTIŢII DE CRĂCIUN. De ce trebuie să oferi cadouri, să primeşti colindători şi să baţi perna înainte de somn

SUPERSTIŢII DE CRĂCIUN. Crăciunul este o sărbătoare cu multe semnificaţii şi credinţe populare. Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. De asemenea, dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion.

La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile. Totodată, în seara de Ajun, unele persoane mătură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.

De asemenea, semn de sănătate pentru anul următor sunt merele mâncate în ziua de Ajun. Pentru a avea un an bun, lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure.

Mai mult, pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă uşa larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa ta.

Citeşte şi REŢETE DE CRACIUN 2015: Sarmale în foi de varză cu afumătură

În Ajunul Crăciunului nu e bine să te baţi, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci bube peste anDacă ai împrumutat lucruri, fă bine şi recupează-le în Ajunul Crăciunului, astfel o să tot pierzi în lunile ce urmează.

Dacă încă nu ţi-ai găsit alesul, o vorbă veche din popor spune că îl poţi visa după ce te-ai spălat, în noaptea de Ajun. Trebuie să ascunzi sub pernă un pieptene pe care l-ai uns cu usturoi. Înainte să te culci, bate perna pentru a nu avea o scorpie de soacră, iar sortitul să te peţească cât mai curând. Ia trei frunze sfinţite şi înţeapă-le cu iniţialele a trei dintre admiratori. În noaptea de Ajun pune-le sub pernă şi se spune că persoana cu care îţi vei lega destinul îţi va apărea în vis. În ziua de Crăciun poartă lenjerie roşie, nouă, ca să te iubească şi îndrăgească.

Cei care vor să fie sănătoşi în anul care vine, trebuie să se spele pe faţă în ziua de Crăciun cu apa în care a fost scufundat un bănuţ de argint. Superstiţiile mai spun că nu se poartă încălţăminte nouă pe 25 decembrie, pentru că altfel vei avea un an plin de ghinioane.

Mai mult, pentru a nu alunga norocul trebuie să fii atent să nu faci curăţenie şi să nu arunci gunoiul în ziua de Crăciun. Tot de Crăciun se împodobeşte casa cu crenguţe de vâsc, în caz contrar urmând să ai ghinion în anul ce vine. Noroc vei avea şi dacă verşi vin pe masă, dai de pomană sau răstorni cuta cu chibrituri. Cei care s-au născut, însă, în ziua de Crăciun, sunt prin definiţie norocoşi în viaţă, spune tradiţia.

O altă superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

Citeşte şi REŢETE DE CRĂCIUN: Nu mai face această GREŞEALĂ când prepari în casă toba de porc

Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă.

O altă superstiție spune că, dacă bradul a luat foc, se anunță ghinion întregul an următor.

Prima persoană care intră în casă în ziua de Crăciun trebuie să fie un bărbat, mai ales brunet sau şaten. E aducător de noroc. Dacă e roşcat, e rost de ghinion, iar dacă îţi calcă pragul o femeie aduce ghinion tot anul.

Mai mult, dacă îţi doreşti să ai noroc în anul ce vine, pâinea trebuie să stea sub masă, iar pe masă grâul pe care l-ai pus la încolţit de Sf. Andrei. De pe masă nu trebuie să lipsească plăcinta, iar toţi musafirii trebuie să guste din ea pentru a avea un an prosper. Şi nu uita să pui un ban, un inel şi un degetar în plăcintă. Se spune că cine găseşte porţia cu bănuţul va avea noroc, cel care primeşte inelul va avea parte de o nuntă, iar cel care dă peste degetar va avea un an înfloritor din toate punctele de vedere.

Pentru cei care cred în farmece şi deochi, pune în colţurile mesei usturoi şi seminţe de mac. Sub nicio formă dacă îţi iese în cale vreo broască nu o omorî, altfel nu te va aştepta o viaţă frumoasă.

De Crăciun, spun bătrânii din popor, se deschide cerul. Cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii şi sfinţii. Domnul a lăsat Crăciunul ca omul să fie în ziua respectivă sătul.

Citeşte şi Tobă. Reţeta tradiţională de Crăciun