SUA promit să forţeze prin sancţiuni regimul nord-coreean să se întoarcă la masa negocierilor

Statele Unite au promis miercuri noaptea că vor mări sancţiunile pentru a forţa reluarea dialogului cu regimul nord-coreean cu privire la programul nuclear dezvoltat de Kim Jong-un. Însă Washingtonul a precizat că nu vrea să îngenuncheze prin sancţiuni regimul de la Phenian, transmite France Presse, preluată de News.ro.

27 apr. 2017, 04:46
SUA promit să forţeze prin sancţiuni regimul nord-coreean să se întoarcă la masa negocierilor

Reprezentanţii administraţiei au precizat că preşedintele Donald Trump are de gând să urmeze o serie de măsuri diplomatice cu aliaţii şi partenerii regionali, tocmai pentru a limita ameninţarea dinspre Coreea de Nord.

”Îi abordăm pe acei membri responsabili ai comunităţii internaţionale pentru a suplimenta presiunea asupra regimului nord-coreean cu scopul de a provoca o scădere a tensiunilor şi o întoarcere la calea dialogului”, se arată într-o declaraţie semnată de James Mattis, Rex Tillerson şi Dan Coats.

Amiralul Harry Harris, care conduce Comandamentul Pacificului, a primit cu entuziasm ultimele acţiuni luate de Beijing în încercarea de a dezamorsa tensiunile exarcebate dintre Washington şi Phenian.

”Este important să fim conduşi de o dorinţă puternică de a găsi o soluţie, atât în privat, cât şi în public, atât diplomatic, cât şi militar. Toate opţiunile sunt pe masă. Vrem să-l trezim la realitate pe Kim Jong-un, nu să-l îngenunchiem”, a declarat Harris de la Washington.

Oficialii Pentagonului i-au atras atenţia preşedintelui american că nu există nicio opţiune uşoară pentru o eventuală intervenţie militară în Coreea de Nord.

Washingtonul a trimis deja un portavion şi o flotă aeronavală pentru a contracara ameninţarea regimului nord-coreean, care dă semne că se pregăteşte intens de un al şaselea test nuclear.

Desfăşurarea a atras critici acide, după ce presa americană a dezvăluit că portavionul USS Carl Vinson a navigat timp de o săptămână în direcţia greşită pentru a participa la un exerciţiu militar din Oceanul Indian, deşi Casa Albă anunţase că se îndreaptă cu toată viteza spre peninsula Coreeană.

Harris a precizat că USS Carl Vinson este acum în apropiere de Okinawa, în raza de acţiune pentru a lovi Coreea de Nord.