Suspiciuni de gripă aviară într-o localitate din judeţul Prahova

O suspiciune de gripă aviară a apărut în gospodăria primarului comunei Albești Paleologu din județul Prahova, autoritățile luând măsuri pentru confirmarea bolii și sacrificarea păsărilor domestice și sălbatice din curtea în cauză.

10 ian. 2017, 13:10
Suspiciuni de gripă aviară într-o localitate din judeţul Prahova

Șeful Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, a anunțat marți, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, că într-o gospodărie din satul Loloiasca, comuna Albești Paleologu, există suspiciune de gripă aviară.

Potrivit acestuia, aici au murit în perioada 3-5 ianuarie șase păsări, un cadavru de gâscă, fiind duse la sediul DSV pentru analize.

Terecoasă a precizat că în urma probelor de sânge au fost găsiți anticorpi pentru tulpina H5, iar la Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Diagnostic de Sănătate Animală au fost trimise probe de organe pentru confirmarea bolii.

Totodată, în cursul zilei de marți autoritățile s-au deplasat la fața locului, fiind sacrificate păsările domestice din acea curte, dar și 20 dintre cele 25 de păsări sălbatice aflate pe balta din incinta gospodăriei.

Conform sursei citate, proprietarul gospodăriei este Marian Panait, primarul comunei Albești Paleologu.

Autoritățile prahovene așteaptă rezultatele analizelor de la laboratorul din București, iar în funcție de acestea se vor lua în continuare măsurile care se impun.

Citeşte şi Caz de gripă aviară depistat pe un lac din Tulcea. Peste 160 de păsări domestice au fost sacrificate