Sute de civili ucişi în Camerun, de gruparea islamistă Boko Haram

Gruparea islamistă nigeriană Boko Haram a masacrat aproape 400 de civili în nordul Camerunului din 2014, provocând o 'reacție brutală' a forțelor de securitate cameruneze care au ucis zeci de civili, menționează Amnesty International, potrivit unui raport publicat miercuri.

16 sept. 2015, 15:06
Sute de civili ucişi în Camerun, de gruparea islamistă Boko Haram

În acest raport prezentat în cursul unei conferințe de presă la Yaoundé, Amnesty International revine asupra unor asasinate atribuite islamiștilor nigerieni din ianuarie 2014.

‘La Amchidé (extremul Nord, la granița cu Nigeria), sute de persoane, chiar o mie de combatanți ai Boko Haram, au atacat satul la 15 octombrie 2014, făcând cel puțin 30 de victime civile, între care persoane acuzate de colaborare cu autoritățile statului’, se arată în document.

La 17 aprilie 2015, peste 100 de combatanți ai Boko Haram au luat cu asalt orașul Bia (Extremul-Nord), omorând 16 civili, între care doi copii.

‘Cartier după cartier, ei au ucis oameni și au ars totul (150 de locuințe)’, a afirmat un martor al asaltului din Bia citat de Amnesty International. Potrivit ong-ului citat, ‘Boko Haram lovește, arde sau decapitează’.

Citeşte şi Atentat în Nigeria: O fetiţă de 11 ani a ucis 15 persoane

‘În răspuns, forțele de securitate cameruneze au atacat sate, distrugând locuințe, civili și arestând peste 1.000 de suspecți, între care unii având vârsta de numai cinci ani’, a indicat organizația, potrivit Agerpres.

Potrivit Amnesty, ‘evenimente grave, în special moartea a 25 de persoane în arest preventiv, nu a condus la nicio anchetă serioasă’, nefiind cunoscută situația a peste 130 de persoane.

‘Nu trebuie, luptând împotriva Boko Haram, să se încalce drepturile civililor nevinovați”, a afirmat Alioune Tine, director pentru Africa Centrală și de Vest în cadrul Amnesty International.

Zona de nord a Camerunului este de doi ani ținta unor atacuri constante ale Boko Haram. Din iulie, peste 100 persoane au fost ucise în nouă atentate sinucigașe în regiune.