Sute de mineri de la Exploatarea de Uraniu de la Crucea s-au blocat în subteran

Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea, au reluat, luni, protestele şi cel puţin 220 dintre aceştia au intrat în subteran fără intenţia de a ieşi până când revendicările lor nu vor fi soluţionate favorabil. În luna ianuarie 2015, minerii de la Crucea au întrerupt lucrul reclamând faptul că cei de la conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) le-au diminuat salariile. Marţi, protestul a continuat.

03 mart. 2015, 18:47
Sute de mineri de la Exploatarea de Uraniu de la Crucea s-au blocat în subteran

Minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea au coborât, luni, în galerii, la peste un kilometru de suprafaţă, după ce au aflat că salariile promise cu o lună în urmă au fost doar praf în vânt, potrivit obiectivdesuceava.ro. Minerii obţinuseră promisiunea, la sfârşitul lunii ianuarie 2015, că vor primi salarii majorate din luna următoare ceea ce nu s-a întâmplat.

Minerii acuză conducerea companiei că nu a respectat nimic din protocolul încheiat în 30 ianuarie cu ministrul Economiei, că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană. Minerii din primul schimb de la ambele puncte de lucru, Crucea şi Botoşana, s-au adunat, luni dimineaţă, în faţa sediului administrativ al minei Crucea şi au purtat discuţii cu directorul CNU, Ioan Moraru, fără succes.

Ulterior, Ioan Moraru a declarat că discuţiile cu minerii de la Crucea au rămas fără efect, iar din punctul său de vedere, responsabilitatea aparţine celor care nu au prins în buget creşterile de salarii asumate. „De comun acord, s-a încheiat la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2015 un protocol la sediul administrativ al Minei Crucea, semnat de conducerea minei, a Companiei, de un inspector general şef şi a altor factori de răpundere din Ministerul Energiei, inclusiv de ministru. Se avea în vedere o creştere cu 4 milioane de lei a cifrei de salarizare, ceea ce ar fi însemnat o creştere cu până la 25% a salariului lunar al angajaţilor”, a spus directorul Ioan Moraru, care a precizat în continuare că până în momentul de faţă nu s-a putut opera creşterea angajată de salarii prin înţelegerea de la sfârşitul lunii trecute pentru simplul fapt că bugetul Companiei Naţionale a Uraniului pe anul 2015 nu a fost încă aprobat de Guvern.

Demisii la Compania Naţională a Uraniului

Directorul Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului, Constantin Proboteanu, a demisionat marţi după-amiază, considerând că este un gest de onoare să renunţe la funcţie în condiţiile în care se află într-o situaţie pe care nu o poate gestiona. Constantin Proboteanu a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate gestiona situaţia în care s-a ajuns.

Tot marţi, cu câteva ore înainte, a demisionat din funcţie şi directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, după o întâlnire cu ministrul Energiei. Acesta a declarat că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea şi nici cu protestele minerilor de la Crucea.

În funcţia de director general al Companiei Naţionale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judeţului Suceava, demisionar din PNL şi susţinător PLR.