Minerii și angajații din termocentrale se revoltă. Cer respectarea legislației care le permite să iasă la pensie după 20 de ani de muncă: ”Vrem să mai trăim, după ce muncim”

Minerii și angajații din termocentrale se revoltă și acuză Ministerul Muncii că nu le permite să benificieze de dreptul de pensionare. Angajații au venit din toate colțurile țării în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție și le cer magistraților să le dea câștig de cauză în procesul deschis împotriva ministerului.

30 ian. 2023, 11:54
Minerii și angajații din termocentrale se revoltă. Cer respectarea legislației care le permite să iasă la pensie după 20 de ani de muncă: ”Vrem să mai trăim, după ce muncim”

Angajații din termocentrale protestează luni dimineață în fața Înaltei Curți de Casație şi Justiție pentru a-i convinge pe judecători să modifice legea promisă de guvernanți privind reducerea vârstei de pensionare. Angajații vor ca această lege să fie aplicată din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă.

”Vrem să mai trăim, după ce muncim”.

Citește și: Verdict în cazul minerilor decedați în Gorj: medicii au stabilit cauza morții

”Un lucru nedrept să dai o lege în România, iar când trebuie să o aplice, Guvernul să-și trimită oamenii în instanțe pentru a aplica această lege”, spune unul dintre protestatari.

”Ei resping dosarele pe banda rulanta. Noi putem intelege, e o comanda politica. Surpriza a venit de la instanta de judecata. Instanta la Iasi da castig de cauza la un salariat, la altul ii respinge. Altă instanta dosarul. Curtile de apel, acelasi lucru”, spune alt miner.

”Facem apel la judecatori, la Guvenrul României. Au nevoie de noi, sa nu ne lase pe drumuri la 50 si ceva de ani sa ajungem la somaj. Avem toti familii”, spune alt miner.

Citește și: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trimite Corpul de Control după accidentul cumplit din Gorj și cere demisii: „Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns”

Motivul supărării minerilor este legea 197/2001, care privește reducerea vârstei de pensionare. Minerii vor sa iasă mai devreme la pensie și asta din cauza riscurilor la care sunt expuși la muncă.

În cazul în care propunerea lor va fi acceptată, orice angajat care are o vechime de cel puțin 20 de ani în domeniul energetic, ar putea ieși la pensie cu 13 ani mai devreme.