Mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti şi în ţară în a 11-a zi de proteste antiguvernamentale

Protestul din faţa sediului Guvernului s-a încheiat după cinci ore, timp în care oamenii au scandat „Demisia” şi „Hoţii”, în ritm de tobe, au ţinut luminile de la telefoane aprinse timp de câteva minute, au intonat Imnul, s-au prins în horă şi au cerut demisia lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu.

10 feb. 2017, 17:22
Mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti şi în ţară în a 11-a zi de proteste antiguvernamentale

Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a depăşit 3.000, potrivit unor estimări. Circulaţia pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită. La ora 21.00 protestatarii au cântat imnul, au lansat lampioane și au aprins luminițele de la telefoanele mobile.

Circa 3.500 de persoane au manifestat, vineri seara, în Piața Victoriei din Timișoara, potrivit reprezentanților forțelor de ordine, după ora 20,00, oamenii cerând demisia Guvernului și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Manifestanții spun că nu mai vor penali în funcții de miniștri, de parlamentari sau în alte funcții publice. În acest sens, ei au amintit și numele fostului ministru PSD Dan Șova.

Mulțimea cere înlăturarea corupților din astfel de posturi, precum și aplicarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara, respectiv, ”fără penali în demnități și funcții publice”.

UPDATE 20.15 Peste 1.500 de persoane s-au adunat până la această oră în Piața Victoriei. Oamenii au steaguri și pancarte și cer demisia Guvernului. Pe pancarte se poate citi: „Zi de zi aici vom fi!”, „Demisia, demisia!” și „Noaptea, ca hoții!”.

Protestatarii se află în centrul pieței, circulația mașinilor desfășurându-se normal.

UPDATE 20.00 Peste 1.500 de persoane protestează şi în mai multe oraşe din ţară, pentru a cere demisia Guvernului. În unele oraşe a fost citită sau împărţită lista de revendicări a manifestanţilor din Timişoara, denumită „Proclamaţia România 2017+”.

Aproximativ 500 de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, începând cu ora 18.30. Oamenii au venit cu copiii, cu animale de companie şi au în mâini steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum „Dacă renunţăm, creăm un precedent”, „Singura soluţie, propria evoluţie”, „Se simte un vânt de iarnă, dar veţi pleca odată cu el” şi „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu”. În Piaţa Unii este amplasată o scenă, iar mai mulţi oameni urcă pe aceasta şi iau pe rând cuvântul pentru a vorbi. Protestatarii au adus şi un sistem de sonorizare, iar la începutul manifestaţiei a fost pus un imn compus în urma evenimentelor din ultimele zile.

În jur de 300 de oameni s-au adunat şi în Piaţa Victoriei din Timişoara. Protestul a început după ora 19.00, cu intonarea Imnului Naţional. Cei prezenţi au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje ca „Noaptea, ca hoţii”şi „Vrem justiţie, nu corupţie”. Protestatarii strigă lozinci precum „Referendum!”, „Demisia!” şi „Vrem să plece hoţii!”. La manifestaţie sunt şi câţiva oameni cu buciume.

Organizatorii au citit lista cu cele opt revendicări pe care au depus-o în cursul zilei de vineri la Prefectura Timiş, şi care poartă numele de „Proclamaţia România 2017+”.

Peste trei sute de persoane protestează şi în municipiul Sibiu. Oamenii s-au strâns în Piaţa Mare din oraş, iar la ora transmiterii acestei ştiri au plecat în marş pe bulevardul pietonal din oraş, pe un traseu de circa un kilometru. „Ţară, ţară vrem ostaşi, jos cu clica de borfaşi” scrie pe unele dintre pancartele manifestanţilor, în timp ce pe altele sunt mesaje împotriva PSD, a Guvernului şi a lui Liviu Dragnea.

Protestele continuă şi la Braşov, unde 100 de persoane au ieşit în stradă şi protestează în faţa Prefecturii. Oamenii cer în continuare demisia Guvernului. Manifestanţii au anunţat că de la Prefecură vor pleca în Piaţa Sfatului unde vor continua protestul în faţa sediului PSD. Oamenii au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje ca „E bine în puşcării, noi vă trimitem în spitale”, „Hoţii, Hoţii”, „Demisia”, „Ne-aţi scos în frig, noi vă trimitem la răcoare” sau „Dragnea nu uita România nu-i a ta”. Protestul de la Braşov este programat să se încheie în jurul orei 21.00.

Aproximativ 50 de oameni continuă protestele şi la Constanţa.

Protestarii au ieşit din nou în stradă şi la Iaşi, unde aproximativ 60 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii. Este cea mai redusă prezenţă înregistrată în ultimele zile la protestele de la Iaşi, cei veniţi în piaţă spunând că oamenii n-au mai ieşit în stradă din cauza gerului, la Iaşi înregistrându-se minus 14 grade. Manifestanţii au venit cu steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene şi au fluiere şi vuvuzele. Cei prezenţi scandează printre altele „Hoţii Hoţii!”, „Demisia!” şi „Jos Guvernul!”, iar pe pancarte se poate citi „PSD şi ALDE, scăpaţi de gunoaie” şi „Vine un ger de crapă guvernele”. Acţiunea de protest va continua până la ora 21.00, manifestanţii susţinând că nu vor mai pleca în marş pe străzile oraşului.

În Piaţa Mihai Viteazul din centrul Craiovei s-au adunat vineri seară aproximativ 20 de persoane, iar la Galaţi au ieşit în stradă câteva zeci de persoane.

*

ŞTIRE INIŢIALĂ: În Piaţa Victoriei s-au adunat şi vineri seară câteva sute de oameni care cer demisia Guvernului, aceasta fiind a unsprezecea zi de proteste. 

În cele zece zile de proteste, numărul record de manifestanţi din Piaţa Victoriei a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale.

Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.