Tăriceanu, după decizia CCR: Ceea ce a făcut DNA-ul înseamnă abuz de putere, iar abuzul este corupţie

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, la Parlament, că el susține funcționarea justiției, dar "DNA face abuz de putere", ceea ce înseamnă "corupție".

27 feb. 2017, 16:01
Tăriceanu, după decizia CCR: Ceea ce a făcut DNA-ul înseamnă abuz de putere, iar abuzul este corupţie

„Cei care au făcut referiri la mine, că nu doresc ca România să funcționeze să funcționeze justiția, se dovedește astăzi, că este fals. M-am referit la cum ar trebui să funcționeze instituțiile într-un stat, într-un stat de drept. Ceea ce a făcut DNA-ul înseamnă abuz de putere, iar abuzul este corupție. Este regretabil și sper ca decizia Curții să reglementeze această problemă în viitor. Salut decizia CCR, pentru că vrea să pună lucrurile în ordine”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai precizat că decizia Curții Constituţionale „aduce lucrurile în normalitate”. „Dacă mă întrebați dacă mă bucur, sigur că mă bucur, dar vă dați seama, este totuși nefiresc să ne bucurăm de normalitate. Normalitatea ar fi ceva absolut firesc. Mă bucur însă de altceva, realmente, că intervențiile mele succesive pe aceste subiecte politice, serioase, profunde, fundamentale, care vizează raportul între puterile statului, intervenții pe care le-am făcut în mod repetat în ultima vreme, se dovedesc că au fost corecte”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele Senatului consideră că ancheta DNA în legătură cu OUG 13 reprezintă „o premieră în lumea democratică”, iar trimiterea unei părți din dosar către Parchet a fost „o mișcare tactică”.

„Am observat azi dimineață (luni dimineaţă – n.r.) o mișcare tactică menită să înlăture probabil rușinea care putea să planeze asupra DNA ca urmare a unei decizii a Curții așa cum am văzut. Au decis clasarea unei părți din dosar și trimiterea unei alte părți către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Probabil au intuit că vor pierde în fața CCR ca urmare a sesizării pe care am făcut-o și au întreprins această mișcare. Lucrurile nu sunt mai puțin grave pentru că DNA a clasat o parte din dosar. Acest conflict a fost și rămâne în continuare să fie soluționat pentru viitor (…). Ceea ce s-a întâmplat în România cu ancheta DNA în legătură cu Ordonanța 13 cred că este o premieră în lumea democratică și în democrațiile parlamentare, o premieră nedorită”, a afirmat Tăriceanu.

El a calificat „acțiunea DNA ca fiind și una politică”. „Nu o dată eu am ridicat semne de întrebare în legătură cu acțiunea DNA, pe care am calificat-o ca fiind și una politică, și în acest caz mie mi s-a părut că acțiunea DNA se înscrie în registrul politic. Sigur că CCR nu analizează acest aspect și trimiterea unei părți din dosar către Parchetul Înaltei Curți nu face decât să dovedească, încă o dată în plus, că DNA nu înțelege să respecte ordinea constituțională din România și încearcă să se impună ca o supraputere în stat, ceea ce este foarte grav. Aceasta este interpretarea politică. Interpretarea juridică, așa cum v-am spus, după ce mă voi consulta cu juriștii (…). Eu consider că este incorect că DNA a procedat așa, dar DNA a procedat așa pentru ca să reducă presiunea și înfrângerea să pară ceva mai mică”, a adăugat Tăriceanu.

Procurorii DNA au dispus disjungerea și declinarea la PÎCCJ a anchetei privind OUG 13 sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni, printre care se numără prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, și favorizarea făptuitorului.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Public: Motivarea CCR în cazul conflictului dintre Guvern şi DNA, determinantă pentru cursul anchetei