Tăriceanu: E regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acţiunea externă în anumite dosare sensibile

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune, în contextul blocării de către România a unei declaraţii a UE cu ocazia inaugurării ambasadei SUA din Ierulasim, că este regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acţiunea externă în anumite dosare sensibile de mare actualitate.

RomaniaTV.net
12 mai 2018, 12:18
Tăriceanu: E regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acţiunea externă în anumite dosare sensibile

„Ieri, 11 mai, cele 28 de state membre nu au avut o poziție unanimă pentru aprobarea unei declarații a Uniunii Europene cu privire la reiterarea unui set de mesaje comune față de statutul Ierusalimului. Acordul Cehiei, Ungariei și României nu a putut fi obținut pentru publicarea ei cu ocazia inaugurării ambasadei SUA în acest oraș simbol.

Este regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acțiunea externă în anumite dosare sensibile de mare actualitate. Trebuie să știm, după 11 ani de la aderarea noastră la UE: consensul nu e un dat, de natură să niveleze automat interesele fiecărei părți, el nu vine de la sine chiar și atunci când opiniile sunt convergente. El trebuie mai degrabă construit, prin abordări coezive, care iau în considerare o paletă mai largă a intereselor membrilor care întâmpină dificultăți în a se ralia unor anumite formulări, în anumite momente de acțiune.

Nu ne putem aștepta ca într-o Uniune în care se discută din ce în ce mai intens despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze, să nu existe și rezultante „cu mai multe viteze”, inclusiv în acțiunea externă. Exemplul cel mai concludent pentru România este aderarea la Schengen, un proces tehnic pe care l-am îndeplinit dar care, din pricina poziției inflexibile a unor state membre, a dobândit valențe politice, ținte suplimentare și a fost transformat într-o barieră pentru integrarea noastră deplină în UE”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit presei israeliene. În replică, ministrul palestinian de Externea condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât „s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru” pentru că se axa pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.