Tariq al-Harzi, un lider important al Statului Islamic, a fost ucis în urma unui raid al coaliţiei, în Siria

Tariq al-Harzi, supranumit şi "emirul luptătorilor kamikaze" a fost ucis luna trecută, în Siria, într-un raid aerian în Siria, a confirmat, joi, o oficialitate americană.

03 iul. 2015, 10:12
Tariq al-Harzi, un lider important al Statului Islamic, a fost ucis în urma unui raid al coaliţiei, în Siria

Al-Harzi juca rolul-cheie în logistica pentru Statul Islamic, urmărind să aducă jihadişti şi armament ăn Irak şi Siria, pentru maşina de război a organizaţiei jihadiste. Al-Harzi, de origine tunisiană, s-ar fi numărat printre primii luptători străini care a intrat în gruparea Stat Islamic şi care a contribuit la organizarea grupului extremist sunnit care a folosit luptători sinucigaşi şi maşini-capcană în diferite atentat, în Irak, potrivitDepartamentului Apărării al SUA, infomează cnn.com.

Uciderea lui Al-Harzi este o mare victorie, a declarat Mick Rogers, comentator în preobleme de securitate naţională la postul de televiziune american CNN şi fost preşedinte al Comitetului pentru serviciile secrete interne.

Recompensă de 3 milioane de dolari

Teroristul a fost ucis la Shaddadi, în Siria, în data de 16 iunie, a declarat Căpitanul Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării american. Al-Harzi figura, din 2014,  pe lista SUA a celor mai căutaţi terorişti, iar pe capul său, SUA au pus o recompensă de 3 milioane de dolari pentru orice informaţie care ar fi putut duce la capturarea şi lichidarea acestuia.

Pentagonul a informat că luna trecută, fratele teroristului, Ali Awni al-Harzi, care făcea şi el parte, ca militant activ, din SI, fusese ucis în data de 15 iunie, în urma unor lovituri aeriene americane, la Mosul. Ali Awni era un intermediar între Statul Islamic şiu jihadiştii din Nordul Africii. Guvernul american îl urmărea pentru atacurile ucigaşe de la Consulatul SUA din Benghazi (Libia), în care consulul american şi-a pierdut viaţa, în 11 septembrie 2012, reaminteşte publicaţia americană.

Rolul lui Tariq al-Harzi  în Irak şi Siria

Despre teroristul ucis se crede că ar fi fost însărcinat cu organizarea operaţiunilor teroriste ale grupării jihadiste în Irak şi Siria, operaţiuni ce au devenit din ce în ce mai semnificative în ultimul timp, după ce SI a pătruns în Libia şi şi-a făcut adepţi şi în Nigeria şi Egipt, precum şi în alte teritorii.

Tariq al-Harzi a organizat, pentru gruparea teroristă, dotările cu armament şi transportul armelor provenite din Libia, în Siria, după cum a informat Pentagonul.

Teroristul a fost eliberat din închisoarea de la Abu Ghraib, în iulie 2013, în cursul unui raid al SI.