Te cântăreşti în timpul zilei? Foarte rău faci. Când trebuie controlată greutatea şi cum se explică kilogramele în plus

Cantaritul in cursul zilei este inutil pentru ca nu arata adevarata greutate pe care o avem, atrag atentia medicii nutritionisti. Mai ales daca facem acest lucru seara, cand suntem cu un kilogram mai grei decat dimineata. Specialistii recomanda folosirea cantarului electronic si anumite zile din saptamana cand putem afla cu certitudine cate kilograme cantarim, de fapt.

13 dec. 2017, 10:36
Te cântăreşti în timpul zilei? Foarte rău faci. Când trebuie controlată greutatea şi cum se explică kilogramele în plus

In „Abecedarul de obezitate” coordonat de prof.dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, sunt recomandate cateva masuri prin care cei interesati de kilogramele in plus pot face un control real al greutatii lor, scrie all4romania.eu. Prima dintre recomandari este cantarirea zilnica, dimineata, la cel putin 8-10 ore dupa ultimul consum alimentar, dezbracati, dupa ce am urinat si am avut scaun.

Citeşte şi Uleiul esenţial care te ajută să slăbeşti. Doar câteva picături fac minuni pentru siluetă

Efectul psihologic al contactului cu cantarul este semnificativ, potrivit aceleiasi surse. Utila este folosirea cantarului electronic care arata atat numarul de kilograme, cat si de grame, avand posibilitatea sa observam cele mai mici modificari de greutate.

Cantaritul in cursul zilei este inutil, mai ales seara, cand plusul de greutate fata de dimineata este de aproximativ 1 kilogram. Greutatea trebuie notata intr-un jurnal, dar autoevaluarea rezultatelor de bilant trebuie sa o facem la mijlocul saptamanii, miercuri sau joi dimineata. De ce atunci? Pentru ca sfarsitul de saptamana este foarte tentant, apar multe situatii in care ne abatem moderat de la dieta, influentand greutatea, astfel ca luni dimineata ea este maxima. Asadar, valorile reprezentative sunt cele de miercuri sau joi. In situatia in care se constata o crestere in greutate de 1-2 kilograme de la o zi la alta ea poate fi cauzata de consumul exagerat de sare – 9 grame, adica 2 lingurite – care retin in organism circa 1 litru de apa. Efectul este amplificat de alcool, deci nu este vorba despre acumulare de tesut gras, ci de retentie de apa. Ingrasarea cu 1 kilogram apare dupa un consum caloric de 9.000 de kilocalorii, ceea ce de la o zi la alta ar fi neobisnuit.

Cresterea in greutate a femeilor cu 1-2 kilograme in perioada premenstruala si partial in timpul menstruatiei se explica prin acelasi mecanism de retentie hidrica, datorat modificarilor hormonale. Constipatia sau aveacuarea intestinala incompleta pot produce o crestere in greutate de 1-2 kilograme. Nici aceasta situatie nu este ingrasare, mai spun medicii nutritionisti. Uneori, desi repsctam cu strictete dieta hipocalorica si programul de exercitii fizice zilnice constatam o greutate stationara in prima luna. Fenomenul este cauzat de creseterea masei musculare, concomitent cu scaderea grasimii. Doar medicul poate confirma ca masa grasa s-a redus atat cantitativ, cat si procentual, iar masa musculara a crescut.