Televiziunea Română, după eliminarea taxei Radio-TV: Devine prioritară clarificarea statutului instituţiei

Televiziunea Română a transmis, marţi, după ce Camera Deputaţilor a decis, între altele, eliminarea taxei Radio-TV, începând cu 1 ianuarie 2017, că devine prioritară clarificarea statutului instituţiei, întrucât posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic şi nici cel de instituţie de presă independentă editorial.

25 oct. 2016, 13:55
Televiziunea Română, după eliminarea taxei Radio-TV: Devine prioritară clarificarea statutului instituţiei

„Aşa cum am precizat în comunicările precedente, din punctul de vedere al TVR, prima opţiune de finanţare a fost şi rămâne taxa. Indiferent care va fi sursa de finanţare, Televiziunea Română va servi în continuare interesul telespectatorilor, asemenea celorlalte instituţii media publice din Europa. Din punctul de vedere al TVR, devine prioritară clarificarea statutului instituţiei, deoarece posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic pe de o parte, şi nici cel de instituţie de presă independentă editorial, pe de altă parte”, au transmis reprezentanţii televiziunii publice.

Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR, a spus că în orice condiţii de finanţare, intenţionează să ducă mai departe procesul de eficientizare şi reorganizare a instituţiei, conform primei etape de strategie, aprobată de Consiliul de Administraţie.

„În orice condiţii de finanţare, îmi exprim hotărârea de a continua procesul început, de eficientizare şi reorganizare a instituţiei, conform primei etape de strategie, aprobată de Consiliul de Administraţie. Televiziunea Română trebuie să revină între primele televiziuni cele mai urmărite, trebuie să poată să transmită campionate europene şi mondiale, trebuie să organizeze şi să transmită concursul Eurovision, dar toate acestea nu depind doar de deciziile noastre interne. Ce putem face, având în vedere că suntem televiziunea din Europa cu cea mai mică finanţare şi cele mai mari şi diverse probleme, este să fim flexibili şi să luăm cele mai bune decizii, în conjuncturile cărora trebuie să le facem faţă”, a afirmat PDG al TVR.

Legea PSD privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv a celei Radio-TV, adoptată de Parlament în unanimitate

Ovidiu Miculescu, Preşedintele Director General (PDG) al Serviciului Român de Radiodifuziune (SRR), a reacţionat, marţi, la eliminarea taxei Radio-TV, despre care a spus că împiedică Radio România să îşi îndeplinească misiunea publică.

„Am subliniat mereu că această măsură aduce grave prejudicii independenţei şi echidistanţei serviciului public de radiodifuziune şi împiedică Radio România să-şi îndeplinească misiunea publică asumată cu 88 de ani în urmă”, a transmis Miculescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV, reintrodusă de plen la cererea lui Liviu Dragnea, după ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninţă că vor depune o sesizare la CCR.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunţat că legea, „în ansamblu”, este bună, dar critică eliminarea unor taxe, precum cea a taxei Radio-TV, şi a celei pentru paşapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor şi ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state precum SUA şi Japonia.

Prin vot, deputaţii au votat practic renunţarea la articolul privind eliminarea taxei Radio-TV. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel încât s-a votat din nou forma iniţială a legii, aşa cum a venit de la Senat, în care este prevăzută eliminarea taxei Radio-TV.