Congres PSD: Ecaterina Andronescu candidează la funcţia de preşedinte executiv al PSD. Codrin Ştefănescu vrea să fie secretar general

Termenul de depunere a candidaturilor pentru Congresul PSD expiră joi, la ora 16:00. Majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD şi-au desemnat candidaţii pentru funcţiile de conducere din partid, care vor fi votaţi la Congresul Extraordinar din 10 martie. Lista celor care şi-au depus candidatura va fi validată vineri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv Naţional (CEx).
Alina Costache
08 mart. 2018, 04:32
Congres PSD: Ecaterina Andronescu candidează la funcţia de preşedinte executiv al PSD. Codrin Ştefănescu vrea să fie secretar general

UPDATE Vicepreşedintele PSD Nicolae Bănicioiu a declarat, joi, că sunt aspecte care îl nemulţumesc în partid şi de aceea candidează la funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii.

„Eu nu sunt nici răzvrătit, nici răsculat, eu sunt membru vechi al PSD, (…) nu am fost la alt partid, nu am venit de la alt partid, nu am alte afinităţi. (…) Sunt chestiuni care mă nemulţumesc şi de aceea candidez, ca să spun colegilor mei cum cred eu că ar fi mai bine. Nu vreau acum să spun public şi nu vreau să spăl rufele din partidul nostru în public, dar dacă am nemulţumiri legate de anumiţi colegi din Guvern sau din fostele Guverne PSD le-am spus în partid”, a precizat Bănicioiu, la DC News.

El a vorbit de ideea de concurenţă în partid.

„O să candidez la funcţia de preşedinte executiv al PSD şi lucrul acesta nu cred că trebuie nici să sperie pe cineva, nici să creadă cineva că am ceva împotriva unui alt coleg, este o dezbatere de idei şi eu vin în congres cu un proiect. (…) Cred că trebuie să existe o concurenţă între noi, colegii de partid, cum a fost în foarte multe congrese ale PSD-ului, nu e prima oară când la PSD e concurenţă, de asta partidul ăsta e atât de mare şi lumea are încredere în noi, pentru că noi am tratat lucrurile astea întotdeauna cu seriozitate, deci noi nu am venit acolo să spunem ăla, ăla şi ăla sunt pe funcţiile astea (…) trebuie să avem concurenţă”, a afirmat Bănicioiu.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu este nemulţumit de faptul că nu poate candida la congres şi spune că oricum nu aveau sens alegeri înainte de finalizarea mandatului. Rădulescu a susţinut că la congres se vor confirma funcţiile deja stabilite, pentru că vor fi probabil omul şi funcţia.

”L-am susţinut şi îl susţin pe preşedintele partidului, dar nu este subiectul discuţiilor. Eu am contestat modul de alegere în congres”, a spus el la ieşirea din sediul PSD.

El a contestat o declaraţie a lui Florin Iordache, potrivit căreia Rădulescu vrea să candidezeze fără să fi obţinut măcar un vot al organizaţiei.

”Nu am avut cum să avem susţinere, pentru că cerinţa a fost că se dă susţinere pentru o singură persoană, deci noi nici nu am intrat în votul organizaţiei. Domnii ăştia care sunt habarnişti ar trebui să ştie, să nu mintă în faţa televiziunilor. Deci în organizaţie s-a spus aşa: se dă votul pentru o singură persoană, nu se poate discuta o a doua persoană care să obţină votul de la o organizaţie. Aşadar, nici eu, nici ceilalţi colegi ai mei care nu putem să candidăm nu aveam cum să luăm vot. (…) Mie mi se pare că congresul ăsta nu-şi avea rostul, trebuia un congres pentru toate funcţiile la termen. Acum, este de fapt o certificare de către oamenii care vin la congres a funcţiilor deja stabilite pentru că vor fi probabil omul şi funcţia”, a susţinut Rădulescu.

______________

UPDATE Ecaterina Andronescu vrea să fie președinte executiv al PSD. Fostul ministru al Educaţiei şi-a depus joi candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, funcţie deţinută în prezent de Niculae Bădălău, declarând însă că nu era nevoie de alegeri în partid, iar dacă acestea au loc trebuiau supuse la vot toate funcţiile. 

„Pentru preşedinte executiv, am depus-o în ideea nu că alerg după funcţii, niciodată nu am făcut asta, dar cred că trebuie menţinută competiţia în partid şi reprezentanţii la congres decid prin votul lor. (…) Aşa cum s-au desfăşurat toate congresele până acum, de fiecare dată, toate funcţiile au fost supuse din nou la vot pentru un nou mandat, pentru că altfel noi ne aflăm în interiorul unui mandate, în care toată lumea care a trecut prin votul congresului a obţinut un mandate de patru ani. Suntem încă la jumătatea mandatului”, a declarat Ecaterina Andronescu, întrebată fiind dacă era nevoie de un vot pentru toate funcţiile din cadrul PSD.

Mai mult, Ecaterina Andronescu spune că nu era nevoie de alegeri.

“Cred că la acest congres, care este unul extraordinar, nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un document- proiect de ţară- în care să spunem cum gândim şi cum vedem noi creşterea economică a României, cum vedem dezvoltarea educaţiei, pe următorii 15-20 de ani. Cred că în acest moment toată lumea s-ar fi concentrate pe Proiectul de ţară şi mai puţin pe candidaturi. Candidaturile ţin de viaţa internă a PSD”.

Mai mult, Ecaterina Andronescu spune că nu era nevoie de alegeri.

“Cred că la acest congres, care este unul extraordinar, nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un document- proiect de ţară- în care să spunem cum gândim şi cum vedem noi creşterea economică a României, cum vedem dezvoltarea educaţiei, pe următorii 15-20 de ani. Cred că în acest moment toată lumea s-ar fi concentrate pe Proiectul de ţară şi mai puţin pe candidaturi. Candidaturile ţin de viaţa internă a PSD”. 

Întrebată cum comentează decizia Biroului Permanent PSD Bucureşti-Ilfov de a o susţine pe Viorica Dăncilă pentru aceeaşi funcţie, de preşedinte executiv, Andronescu a spus: „orice om are dreptul să îşi poată depune candidatura”, completând că nu a discutat cu Liviu Dragnea despre decizia sa de a candida. 

Codrin Ştefănescu: Îmi depun candidatura pentru secretar general

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, joi, înainte de a intra în sediul central al partidului, că a venit pentru a-şi depune candidatura pentru funcţia de secretar general al partidului, dar afirmă că nu ştie dacă va fi lăsat să intre în sală la Congresul de sâmbătă.

„Am venit să îmi depun candidatura pentru secretar general, în condiţiile în care nu ştiu dacă pot intra în sală. Astăzi de dimineaţă, colegii din PSD Sector 1, Biroul permanent, văzând în presă ce se întâmplă cu aceste situaţii complicate şi aberante, s-au autosesizat şi au cerut un Birou permanent, l-au chemat şi pe domnul Tudorache – preşedintele de sector – m-au invitat, şi unul dintre delegaţi şi-a retras delegaţia special pentru a putea intra eu în Congres. Vor trimite această notificare acum la partid, dacă va fi aprobată, s-ar putea să nu fie. Dacă mă întrebaţi dacă voi vorbi la Congres, când eu nu o să pot să intru în Congres, nu mai zic să îmi depun candidatura”, a afirmat Codrin Ştefănescu.

„Eu regret că nu pot candida Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Eugen Teodorovici, Adrian Dobre şi mulţi alţii. Regret faptul că prietena mea şi colega mea, Olguţa Vasilescu, plimbată, târâtă cu cătuşe la mâini prin faţa DNA, nu poate candida ca vicepreşedinte al întregului partid (…)”, a mai spus acesta.

_________________

La Congresul Extraordinar al PSD vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi – opt pentru femei, opt pentru bărbaţi – pentru funcţia de secretar general al partidului, deţinută în prezent de Marian Neacşu, şi funcţia de preşedinte executiv, deţinută acum de Niculae Bădălău.

Pentru funcţia de preşedinte executiv, un anunţ ferm este cel al organizaţiei regionale Bucureşti – Ilfov, referitor la susţinerea Vioricăi Dăncilă, în pofida faptului că aceasta declara în urmă cu aproximativ două săptămâni că nu va candida la o funcţie la Congres, argumentul său fiind acela că funcţia de prim-ministru îi ocupă foarte mult timp şi trebuie să se implice foarte mult, iar o funcţie în partid ar presupune să facă şi acolo muncă în plus. Cu toate acestea, sprijinul exprimat de către Gabriela Firea, care a descris-o drept o persoană cu reale calităţi de lider, diplomată şi empatică, s-ar putea să o determine să îşi asume o candidatură.

Pentru postul de preşedinte executiv şi-a înregistrat candidatura şi Nicolae Bănicioiu, deşi acesta nu a respectat condiţia impusă de partid, de a avea semnătura organizaţiei din care face parte pentru a putea candida, însă el a declarat că îşi va completa dosarul joi.

Nici în cazul actualului deţinător al postului, Nicolae Bădălău, nu este sigur ce se va întâmpla, deşi acesta a spus că cea mai importantă funcţie în PSD este aceea de membru, iar faptul că judeţul său a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri pe ţară îl face să se gândească dacă mai vrea o funcţie de conducere în PSD.

Pentru aceeaşi funcţie a fost vehiculat şi numele actualului secretar general al partidului Marian Neacşu, însă acesta nu s-a arătat interesat de post, iar miercuri seară PSD Bucureşti – Ilfov a anunţat că îl susţine pentru a-şi păstra funcţia deţinută în prezent.

_______________

Un caz special este cel al deputatului PSD Cătălin Rădulescu, care a anunţat miercuri că a depus o contestaţie privind hotărârea Comitetului Executiv Naţional (CExN) prin care s-a hotărât ca din fiecare judeţ să candideze doar o persoană pentru funcţii de conducere, anunţând că, dacă în cadrul Congresului nu se va discuta contestaţia lui, va merge mai departe în instanţă. El a susţinut că 99% dintre membri nu ştiu de ce se organizează Congresul Extraordinar.

Nemulţumit este şi secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, care a reclamat că are senzaţia că lui, Ecaterinei Andronescu si lui Nicolae Banicioiu li se pun beţe în roate în ceea ce priveşte candidaturile la Congres. Ştefănescu a susţinut că organizaţia din care face parte nu l-a pus nici pe lista delegaţilor.

PSD Argeş îl susţine pentru postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud – Muntenia pe Şerban Valeca. Un alt nume vehiculat a fost cel al Rovanei Plumb, însă aceasta a declarat că nu va candida, dar dacă ministrul de Interne Carmen Dan doreşte să candideze, o va susţine. O altă candidatură este cea a lui Adrian Ţuţuianu, susţinut de PSD Dâmboviţa.

Pentru regiunea Centru, favorită ar fi deputata Roxana Mânzat din Braşov, în timp ce PSD Bisitriţa o susţine pe Doina Pană, fost ministrul al Apelor şi Pădurilor.

Şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, a anunţat marţi că va candida pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte, declarându-se convins că va avea susţinerea colegilor din judeţele Regiunii 7 Centru.

Ca reprezentant al regiunii de Vest, organizaţia PSD Arad a anunţat că îi susţine pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi pe ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero.

Organizaţia regională PSD Bucureşti – Ilfov îi susţine pe primarul general, Gabriela Firea, şi pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Pentru regiunea Sud – Est, candidaţii sunt preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan şi Mirela Furtună, susţinuţi şi de PSD Buzău.

Candidaţii regiunii sud-vest la funcţia de vicepreşedinte sunt Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu, susţinuţi de organizaţiile Dolj, Olt, Mehedinţi. Aceeaşi regiune şi-a exprimat susţinerea pentre secretarul general Marian Neacşu, pentru funcţia de preşedinte executiv, însă acesta este interesat de funcţia de secretar general, pentru care este susţinut de Organizaţia regională Bucureşti – Ilfov.

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a anunţat că va candida şi pentru un post de vicepreşedinte din partea regiunii Nord-Vest.

Şi preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu este interesat de o funcţie de vicepreşedinte, alături de senatorul Doina Elena Federovici, ca reprezentanţi ai regiunii Nord – Est.

Conform Statutului PSD, Congresul extraordinar se convoacă la solicitarea Comitetului Executiv Naţional, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene / de sector ale PSD.

Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut.

Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o au
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Caniculă și furtuni în România: Meteorologii au emis noi avertizări
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?