Tiraspolul acuză Chişinăul că pune în pericol procesul de negocieri

Aşa-numitul ministru transnistrean de externe Nina Ştanski, vicepremier, a acuzat Republica Moldova de presiune la adresa liderilor republicii separatiste nerecunoscute, atrăgând atenţia asupra unui număr mare de dosare penale care au fost deschise de Chişinău împotriva mai multor responsabili transnistreni, a relatat marţi Itar-Tass, potrivit Agerpres.

20 aug. 2014, 09:09
Tiraspolul acuză Chişinăul că pune în pericol procesul de negocieri

Aşa-numitul ministru transnistrean de externe Nina Ştanski, vicepremier, a acuzat Republica Moldova de presiune la adresa liderilor republicii separatiste nerecunoscute, atrăgând atenţia asupra unui număr mare de dosare penale care au fost deschise de Chişinău împotriva mai multor responsabili transnistreni. Astfel de acţiuni din partea Republicii Moldova ar putea duce la eşecul procesului de negocieri în problema transnistreană, a avertizat ea.

‘Declanşarea maşinii represive ar putea perturba negocierile. Noi i-am avertizat astăzi (marţi) pe partenerii noştri şi pe toţi participanţii la formatul de negocieri ,,5+2,, (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, plus SUA şi UE, ca observatori)’, a afirmat Nina Ştanski, în finalul întrevederii cu vicepremierul moldovean Evgheni Carpov, la sediul biroului OSCE din Tiraspol.

În ultimele săptămâni, autorităţile de la Chişinău au iniţiat proceduri penale împotriva aşa-numitului ministru al agriculturii din Transnistria şi a câtorva reprezentanţi ai administraţiei oraşului Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Tiraspolului, notează ITAR-TASS.

Dosare penale au fost deschise anterior împotriva premierului transnistrean Tatiana Turanskaia, ministrului de interne şi altor responsabili ai poliţiei de la Tiraspol.

‘În cadrul întâlnirii de astăzi nu am reuşit să obţinem o poziţie cât de cât coerentă din partea moldoveană’, a spus aşa-zisul ministru de externe al Transnistriei, concluzionând că discuţiile cu Chişinăul au intrat în impas.

În acest context, ea a evocat şi noul proiect de lege ‘Cu privire la combaterea extremismului’, care a fost recent aprobat de parlamentul Republicii Moldova în prima lectură.

Tiraspolul se teme că, după ce acest document va intra vigoare, oficialii transnistreni vor fi acuzaţi de separatism, infracţiune pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare.

Vicepremierul moldovean a declarat că noua lege nu vizează locuitorii Transnistriei, fiind aprobată în legătură cu agravarea situaţiei politice din Republica Moldova şi în regiune pe ansamblu, scrie ITAR-TASS.