Top oraşelor cu cel mai ridicat nivel de trai. La Cluj e mai bine decât la Lisabona, Bucureştiul e peste Roma şi Istanbul

Într-un top lărgit al oraşelor cu cea mai ridicată calitate a vieţii se află şi patru oraşe din România, însă Bucureştiul se află pe ultimul loc între acestea.

29 dec. 2017, 08:19
Top oraşelor cu cel mai ridicat nivel de trai. La Cluj e mai bine decât la Lisabona, Bucureştiul e peste Roma şi Istanbul

Topul este realizat de numbeo.com, iar criteriile luate în calcul la realizarea sa au fost: siguranţa, preţurile în funcţie de venituri, puterea de cumpărare a locuitorilor, nivelul de poluare, sistemul de sănătate şi timpul petrecut în trafic.

În acest top, Clujul este cel mai bine plasat oraş din România, aflându-se pe poziţia 93, înaintea unor oraşe precum Lisabona sau Honolulu, din Hawaii. Practic, Clujul se află în clasament imediat după oraşul american Philadelphia şi cu un loc deasupra oraşului Chicago.

Nu departe de Cluj, pe locul 100, se află Timişoara, unde nivelul de trai este mai ridicat decât la Madrid, Seul, Oslo sau Singapore. Timişoara este flancată în top de Vilnius, capitala Lituaniei (locul 99) şi oraşul american Phoenix, capitala statului Arizona (locul 101).

Al treilea oraş din România prezent în top este Iaşiul, pe 128, poziţie superioară celor ocupate de Barcelona (136) sau Torino (143). Iaşiul este încadrat de oraşul sud-african Johannesburg (127) şi cel mexican Guadalajara (129).

Bucureştiul este abia al patrulea oraş românesc din acest clasament, pe locul 152, imediat după Budapesta, dar înaintea capitalei Argentinei, Buenos Aires. Totuşi, potrivit statisticilor, nivelul de trai în capitala României este mai ridicat decât în alte metropole precum Istanbul (164), St. Petersburg (171) sau Roma (181).

Primele locuri ale topului sunt ocupate în ordine de Canberra (Australia), Raleigh (Carolina de Nord), Wellington (Noua Zeelandă), Eindhoven (Olanda) şi San Antonio (Texas).