Torpilele fotbalului. Top 10 cele mai puternice şuturi transformate în goluri VIDEO

Roberto Carlos este probabil fundaşul cu cel mai puternic şut din istoria fotbalului, David Beckham era un temut executant de lovituri libere şi, în general, mari fotbaliştii ai planetei au sau au avut o forţă a şutului de temut. Cu toate acestea, în topul celor mai puternice şuturi se află şi câţiva fotbalişti mai puţin cunoscuţi.

14 feb. 2016, 05:21
Torpilele fotbalului. Top 10 cele mai puternice şuturi transformate în goluri VIDEO

10. Obafemi Martins – 135 km/oră

Newcastle l-a transferat pe nigerian în 2006, când acesta avea 22 de ani, în speranţa că îl va putea înlocui pe Alan Shearer, care tocmai agăţase ghetele în cui. Chiar dacă Obafemi Martins a fost departe de aşteptări, el s-a remarcat în mod deosebit pe 14 ianuarie 2007, când a intrat în Top 10 al jucătorilor cu cel mai pternic şut, el expediind o rachetă în poarta lui Tottenham, viteza măsurată fiind de 84 mile/oră (135 km/oră).

9. Tugay – 135,5 km/oră

Tugay Kerimoğlu a înscris doar 11 goluri în cele opt sezoane petrecute la gruparea engleză Blackburn Rovers, dar unul dintre ele a intrat în istorie. A fost marcat în noiembrie 2001, în poarta lui Southampton şi chiar dacă execuţia turcului este greu de găsit pe internet, ea este păstrată în arhivele televiziunilor britanice.

8. Roberto Carlos – 137 km/oră

Brazilianul este unul dintre jucătorii cu cel mai puternic şut din istoria fotbalului. Chiar dacă această execuţie a sa nu este prima în top, este cu siguranţă cea mai faimoasă. A fost un gol marcat împotriva Franţei, la Paris, din lovitură liberă de la aproape 35 de metri, în vara lui 1997. Părerea cvasi-unanimă a microbiştilor e că aceasta este cea mai frumoasă lovitură liberă văzută vreodată.

7. Alan Shearer – 138 km/oră

La mai puţin de un an după transferul său la Newcastle, pe 2 februarie 1997, Shearer a făcut un meci magnific, învingând de unul singur pe Leicester. El a marcat trei goluri consecutive la 3-1 pentru Leicester, „coţofenele” câştigând astfel cu 4-3. Una reuşite, din lovitură liberă de la 20 de metri, a fost înregistrată cu 85,8 mile/oră (138 km/oră), forţa execuţiei plasând-o între cele mai pternice din istorie.

6. Matt Le Tissier – 140 km/oră

Le Tissier a fost un magician al fotbalului, fapt recunoscut şi de colegii să-i de echipă, care l-au poreclit „Dumnezeu”. A făcut tot ce şi-a dorit cu mingea de fotbal, fie că a dat-o printre picioarele adversarilor sau i-a păcălit pe aceştia cu încântătorul „chapeau”. Timp de 16 sezoane a jucat la Southampton, între 1986 şi 2002, iar în 1997, într-un meci cu Newcastle, a reuşit unul dintre cele mai puternice şuturi văzute vreodată, trimiţând mingea în poartă cu 140 km/oră.

5. Ritchie Humphries – 154 km/oră

 Pe o listă pe care se află vedete precum Roberto Carlos şi Alan Shearer puţini s-ar aştepta să găsească un semi-anonim precum Ritchie Humphries. Totuşi, acesta a fost un jucător care a impresionat la începutul primului său sezon la Sheffield Wednesday (1996/1997), când a şi marcat un gol fabulos, contra celor de la Aston Villa, cu un şut înregistrat cu 154 km/oră. Trei meciuri mai târziu a mai înscris un gol fabulos, de la 50 de metri, în poarta celor de la Leicester.

4. David Trezeguet – 154,5 km/oră

Atacantul francez l-a întrecut la limită pe Ritchie Humphries, dar are multe atuuri în faţa acestuia. În primul rând faptul că golul său a fost marcat într-o partică de Liga Campionilor, împotriva lui Manchester United. Se întâmpla în 1998, meciul conta pentru faza sferturilor de finală, iar David Trezeguet evolua pentru AS Monaco.

3. David Beckham – 157,5 km/oră

Beckham s-a făcut remarcat în fotbal mai ales prin execuţia impecabilă a loviturilor libere, dar a fost, de asemenea, şi posesorul unui şut foarte puternic. Intră în Top 10 cu gol marcat în 1997, împotriva lui Chelsea, pe când evolua pentru Manchester United.

2. David Hirst – 183,5 km/oră

A fost posesorul unui şut foarte puternic, spaima portarilor. Niciodată expresia „a zguduit transversala” nu a fost atât de literală ca în cazul acesti atacant al lui Sheffield Wednesday. S-a întâmplat în septembrie 1997, pe vechiul stadion al lui Arsenal, „Highburry”, când Hirst a şutat cu peste 180 km/oră în bara transversală a porţii „tunarilor”.

1. Ronny Heberson – 211 km/oră

Este liderul absolut al acestui top, deşi mulţi sunt cei care nu au auzit vreodată numele său. Este un brazilian născut la Fortaleza, în 1986, iar în prezent evoluează pentru nemţii de la Hertha Berlin. Recordul l-a stabilit pe când evolua la Sporting Lisabona, împotriva celor de la Naval, pe 26 noiembrie 2006. Execuţia i-a adus o oarecare notorietate, iar din 2010 a fost transferat în Bundesliga, la Hertha.