Tot mai mulţi români renunţă la sistemul centralizat de încălzire. Ce alternative inteligente avem

Din ce în ce mai mulţi români renunţă la sistemul centralizat de încălzire pentru a scăpa de facturile mari. În ultimii 11 ani, 1,4 milioane de locuinţe, din totalul de 2,5 milioane, s-au debranşat de la centrale (CET-uri).

27 nov. 2013, 08:25
Tot mai mulţi români renunţă la sistemul centralizat de încălzire. Ce alternative inteligente avem

Campion la debranşări este judeţul Braşov, cu 78.000 de familii care au renunţat la încălzirea centrală, urmat de Cluj, cu peste 68.000 de familii.

Alternativa la care au optat cei mai mulţi români sunt centralele termice, dar unii se încălzesc în continuare cu calorifere electrice sau la aragaz.

Pentru românii branşaţi, încă, la sistemul de termoficare, venirea iernii stârneşte o adevărată panică, deoarece factura la întreţinere creşte odată cu temperatura din calorifere.

Pentru a scădea cheltuielile, există câteva metode la îndemâna oricui: caloriferele nu trebuie acoperite cu nimic, nici măcar de perdele, pentru a nu fi împiedicat schimbul de căldură, trebuie izolaţi pereţii şi ferestrele şi aerisirea trebuie făcută pe perioade scurte, pentru ca temperatura din cameră să nu scadă. De asemenea, la calorifere poate fi montat un robinet cu termostat pentru reglarea temperaturii pentru că orice grad peste 19 înseamnă un consum mai mare cu 8% şi automat creşterea facturii la căldură.