TRADIŢII ÎN VINEREA MARE. Vezi de ce este bine să-ţi tai puţin din păr, chiar înaintea Paştelui

Vinerea Mare, ultima vineri din Postul Paştelui, se mai numeşte şi Vinerea Patimilor (ziua patimilor şi răstignirii lui Iisus) sau Vinerea Seacă, pentru că e zi de post negru. În această zi nu este bine să munceşti, să mănânci urzici sau să superi pe cineva.

13 apr. 2017, 11:53
TRADIŢII ÎN VINEREA MARE. Vezi de ce este bine să-ţi tai puţin din păr, chiar înaintea Paştelui

VINEREA MARE: Fiind ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce, în această zi nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, întrucât nu vor rodi. Femeile nu au voie să coacă, să coasă, să ţeasă, să spele rufe sau să toarcă. Există credinţa că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat, iar coptura nu este mâncată nici măcar de peşti. Despre oamenii care nu lucrau în Vinerea Mare se credea că nu vor avea dureri de cap şi vor avea noroc până la sărbătoarea următoare.

Specialiştii în etnografie susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină. Se spunea că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obişnuite, denumirea de Vinerea Seacă explicându-se prin postul negru pe care mulţi oameni obişnuiau să-l ţină.

În anumite zone ale țării se știe din bătrâni că e bine să te tunzi în Vinerea Mare, chiar înaintea Paștelui. Această tradiție nu implică mersul la coafor sau frizer. Nu e nevoie să-ți schimbi coafura sau stilul, ci e suficient să-ți tai puțin din păr. Se spune că dacă faci asta, nu vei suferi de dureri de dinți și de măsele tot timul anului. Mai mult, părul îți va crește mai repede, ai sănătos și cu firul mai gros.

Citeşte şi: VINEREA MARE deschide un timp al haosului şi ÎNTUNERICULUI, oamenii rămân fără PROTECŢIE DIVINĂ. Ce nu ai voie să faci

Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.