Tragediile de la Beirut sau Colectiv s-ar putea repeta oricând în hotelurile de pe litoral. Pompierii sunt exasperaţi

Dezastrul de la Colectiv a scos lumea în stradă, iar schimbarea a fost cerută insistent, sub deviza „aşa nu se mai poate”. Înainte de Colectiv, tragedia de la clubul Beirut a mai arătat încă o dată, dacă era nevoie, cât de fragilă este viaţa unui om, dar şi că indiferenţa autorităţilor faţă de siguranţa oamenilor ucide. Timpul a trecut, dar amintirea incendiilor devastatoare încă mocneşte. Nu într-atât de tare încât să determine operatorii economici, la unison, să sufle şi-n iaurt când vine vorba de prevenirea incendiilor.

25 iul. 2016, 13:37
Tragediile de la Beirut sau Colectiv s-ar putea repeta oricând în hotelurile de pe litoral. Pompierii sunt exasperaţi

Cuantumul amenzilor date de inspectorii ISU aproape s-a dublat în acest sezon, faţă de anul 2014, deşi datele puse la dispoziţie de ISU „Dobrogea” au fost colectate în acest an până la data de 18 iulie 2016, ceea ce înseamnă că, până la finalul sezonului estival, cuantumul sancţiunile s-ar putea chiar tripla faţă de anii trecuţi, scrie cugetliber.ro. De asemenea, principalele cinci nereguli constatate cel mai des de inspectorii ISU pe litoralul românesc au legătură cu riscul la incendiu. După dezastru Beirut şi Colectiv se pare că o parte însemnată a proprietarilor de terase, hoteluri şi restaurante nu a înţeles absolut nimic şi nu a tras nicio învăţăminte. Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu pentru unităţile de cazare şi alimentaţie publică a fost de departe principala neregulă constatată de inspectorii ISU „Dobrogea”.

Citeşte şi Incendiu într-un restaurant din Capitală, 11 copii au fost evacuaţi

De asemenea, nici din punct de vedere al actelor şi a evidenţelor specifice privind apărarea împotriva incendiilor, unităţile de pe litoralul românesc nu stau deloc bine. Inspectorii ISU au mai sesizat şi faptul că se exploatează echipamentele tehnice în condiţii care generează risc de incendiu, dar şi că au lipsit din dotare mijloacele tehnice de primă intervenţie. „Finalizarea oricărui control de prevenire impune întocmirea unui plan de remediere a deficienţelor pe care noi le-am constatat. Acest plan de măsuri trebuie transmis către noi în termen de 15 zile, în care se stabilesc termene şi responsabilităţi pentru îndeplinirea tuturor neregulilor. Apoi, noi verificăm dacă au fost respectate aceste planuri. În general îşi rezolvă problemele, sunt conştienţi că îşi pun în pericol afacerea”, a declarat lt. col. Ion Vlăduţ, prim-adjunctul ISU „Dobrogea”.

Controalele au crescut, iar cuantumul amenzilor aproape s-a dublatProblema este că abia după ce primesc sancţiuni disciplinare şi vizite inopinate ale pompierilor, patronii şi administratorii de hoteluri şi terase realizează că pun în pericol vieţile clienţilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a pus la dispoziţia ziarului Cuget Liber, o situaţie statistică ce cuprinde perioada 2014 şi până în prezent, în legătură cu numărul controalelor efectuate, a deficienţelor constatate şi cuantumul sancţiunilor acordate operatorilor economici. Dacă în anul 2014 au fost efectuate 226 de controale, fiind constatate 1.191 de deficienţe, în acest an, în prima jumătate a sezonului estival a fost depăşit numărul controalelor, 249, inclusiv cel al deficienţelor constatate, 1.873. Cât despre cuantumul sancţiunilor, numărul aproape s-a dublat în acest an, faţă de 2014. Dacă în urmă cu doi ani, pompierii acordau amenzi în valoare de 296.050 lei, în prima jumătate a acestui sezon amenzile acordate însumează 488.400 lei şi trebuie să luăm în considerare că sezonul estival se va încheia peste o lună.