Traian Băsescu, despre scandalul deţinuţilor-scriitori: Ministerul Educaţiei, primul care trebuia să se pronunţe

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, în legătură cu scandalul deţinuţilor-scriitori, că reprezentanţii Ministerului Educaţiei ar fi trebuit să fie "primii care să se pronunţe" în acest caz. Fostul şef de stat a vorbit, în cadrul conferinţei de presă, şi despre "doctoratele plagiate" şi a spus că Mișcarea Populară cere public ministrului Educaţiei să dea "urgent" o soluție de verificare a acestor lucrări ştiinţifice.

12 ian. 2016, 14:42
Traian Băsescu, despre scandalul deţinuţilor-scriitori: Ministerul Educaţiei, primul care trebuia să se pronunţe

Cred că primii care ar fi trebuit să se pronunţe (în scandalul deţinuţilor care scriu cărţi după gratii -n.r.) ar fi trebuit să fie cei de la Ministerul Educaţiei; legat de profesori, dacă au în atribuţiuni aşa ceva„, a spus Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Justiţiei cere ELIMINAREA dispoziţiei care permite deţinuţilor să fie eliberaţi condiţionat dacă scriu cărţi

Legat de lupta împotriva corupţiei, fostul şef de stat a precizat că „a venit vremea să dăm şi mesajul că a început să fie şi eficientă”.

As mai face o observatie, dar este o observatie si nu vreau sa fie interpretata. Ce voiati sa ii spuna doamna Merkel lui Ciolos, in afara de „e coruptie la voi, cand rezolvati cu coruptia?”. Pai o spunem noi in fiecare zi. Voiati sa spuna ea mai bine decat o spunem noi, pe toate televizinile, si toti oamenii politici, si toti sefii de Parchete, si toti sefii de instante, si orice judecator care este terorizat de gandul interventiei politicului in justiei, ceea ce cred eu ca nu mai este demult? Ne autoflagelam. Da, sa continue lupta impotriva coruptiei, dar a venit vremea sa dam si mesajul ca a inceput sa fie si eficienta. Daca ramanem numai la stadiul la care ne autodeclaram „cei mai corupti”, fara sa spunem ca s-au facut progrese, asta ne vor spune si politicieni europeni„, a mai declarat Băsescu.

Mişcarea Populară cere verificarea doctoratelor supuse suspiciunii

Fostul preşedinte a vorbit, marţi, în cadrul conferinţei de presă şi despre „doctoratele plagiate”. Traian Băsescu a spus că ministrul Educației, Adrian Curaj, a desființat Comisia responsabilă de verificarea doctoratelor, dar nu a pus nimic în loc, fapt care demonstrează „dependența guvernului Cioloș de forțe din afara sa”.

„Dacă era un guvern pe picioarele lui, stabilea metodologia de evaluarea a doctoratelor de când a desființat Comisia, dar domnul Curaj a desființat Comisia și nu a dat alternativă. Ministrul Educației se gândește să trimită lucrările la instituțiile de învățământ care au acordat doctoratele. Să vedem ce ar fi la Academia SRI, pe la Academia Militară sau cea de Poliție dacă generalii și subordonații lor civili și-ar verifica unii la alții lucrările de doctorat. Ar fi relativ caragios!„, a spus Băsescu.

Acesta a precizat că Mișcarea Populară cere public ministrului Educaţiei să dea „urgent” o soluție de verificare a doctoratelor atât a lui Petre Tobă, cât și a celorlalte doctorate supuse suspiciunii publice, mai ales cele coordonate de domnul profesor Gabriel Oprea.