Traian Băsescu: „Coldea a fost creierul, Kovesi a fost măciuca”

Traian Băsescu analizează eforturile conjugate, în opinia sa, a celor de la DNA și SRI în reținerea de politicieni. Fostul președinte e de părere că în acest binom cei de la SRI, reprezentați prin Florian Coldea, sunt "creierul", iar DNA, reprezentată prin Laura Codruța Kovesi, e "măciuca".

20 nov. 2016, 19:46
Traian Băsescu: „Coldea a fost creierul, Kovesi a fost măciuca”

Traian Băsescu nu crede în ipoteza că reținerile de politicieni se fac la ordinul președintelui Klaus Iohannis. „Coldea a fost creierul, Kovesi a fost măciuca. A fost ușor să planteze niște ținte indezirabile. „Nu ne place nouă domnul X sau doamna Y” și-au spus. Nu cred că Iohannis a cerut acțiuni brutale, purtări cu cătușe, vedeți că le-au desființat în ultimele săptămâni. Nu cred că Iohannis face o listă cu cei care trebuie executați. Sistemul face ce crede el că îi place președintelui, deși au fost și câteva pete care nu i-au plăcut. De exemplu, Mihalache, trimis ambasador la Londra, nu a fost trimis în pușcărie.”, a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Fostul președinte a vorbit şi despre decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea privind plagiate adoptate de Parlament.

„Ce mi se pare mai important la Curtea Constituțională, că trage o tușă groasă sub ceea ce în dezbaterea publică a fost legat, e adevărat strict de Ponta în primul rând, avantajele pe care le-a dobândit în mod fraudulos un doctor care a furat, care a plagiat. Și se referă la avantaje materiale, avantaje de funcții, ori în mod categoric Parlamentul va trebui să țină cont de aceste observații ale Curții Constituționale și să modifice legea în așa fel încât cei care au fost participanți la o co-hoție, Universitatea în egală măsură cu conducătorul de doctorat și cu beneficiarul, cu doctorul. Să nu mai aibe dreptul să fie cei care examinează în primă instanță, pentru că e ca și cum l-ai pune pe hoț să fie judecător.

O decizie a Curții, aș spune, extrem de severă și aș face o observație. Am încercat să găsesc articolele din Constituție care au fost încălcate, sigur se poate merge pe unele articole, dar este foarte clar că la Curtea Constituțională s-a făcut și o judecată morală a plagiatorului, ceea ce e foarte important” a afirmat fostul președinte.

Traian Băsescu a vorbit în acest context și despre teza de doctorat a procurorul-general DNA, Laura Codruța Kovesi, despre care Universitatea de Vest Timișoara a afirmat că este „parțial-plagiată”.

„Este clar că Universitatea spune că 565 de rânduri sunt copiat ad literram din alte opere, dar nu ar fi un plagiat neapărat, e ceva foarte neclar deși un adevăr îl subliniază Universitatea din Timișoara, 560 de rânduri sunt copiate din alte opere. Dar în mod categoric Universitatea nu a analizat frazele în care este un cuvânt schimbat, alea le-a lăsat, le-a scos din zona de plagiat, deși și ele sunt parte a plagiatului” a precizat președintele PMP.