Traian Băsescu crede că Republica Moldova are nevoie de mult timp pentru a scăpa de mentalitatea sovietică

Republica Moldova reprezintă un coridor sanitar, atât pentru Rusia, cât și pentru Uniunea Europeană, a apreciat Traian Băsescu în timpul unei întâlniri cu jurnaliști de limbă rusă desfășurată joi la Chișinău, informează portalul moldnova.eu.

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 17:55
Traian Băsescu crede că Republica Moldova are nevoie de mult timp pentru a scăpa de mentalitatea sovietică

‘Rusia reacționează pentru a păstra acest coridor sanitar în jurul frontierelor sale. Același lucru îl face și Uniunea Europeana. Unii sunt cu tancuri, alții cu bani. Fiecare cu ce are’, a declarat Băsescu.

‘La semnarea Acordului de Asociere de către Ucraina cu Uniunea Europeană, reacția Rusiei a fost promptă — Crimeea. În același timp, Uniunea Europeană trimite bani pe proiecte, condiționează banii pentru îndeplinirea unor etape în instituții. Astfel, dacă UE reușește să transforme instituțiile, să reducă actele de corupție în așa mod încât acestea să funcționeze după reguli democratice, europenii câștigă foarte mult. Astfel de țări democratizate vor fi greu de atras în sfera de influență a Rusiei’, a explicat fostul președinte la conferința de presă cu jurnaliștii ruși.

Întrebat de jurnaliștii ruși cine este dușmanul acțiunilor României în Republica Moldova, președintele țării, Igor Dodon, sau președintele democraților, Vlad Plahotniuc, Traian Băsescu a spus că ‘măcar Dodon e sincer și de la el știi la ce sa te aștepți’.

Fostul președinte al României a precizat că nu are alți parteneri în Republica Moldova decât pe liderul Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, vicepreședintele acestui partid, Ana Guțu și pe Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, mai menționează moldnova.eu. El a mai precizat că nu are niciun fel de problemă cu Maia Sandu. ‘M-a șocat atitudinea față de propria țară la o dezbatere de la Vilnius. Dacă ar candida azi împotriva lui Dodon tot pe Maia Sandu aș susține-o’, a spus Traian Băsescu.

Cât despre unire, el a menționat ca aproximativ 80% dintre români pledează pentru reîntregirea țării, în timp ce în Republica Moldova procentul celor care și-ar dori unirea cu România atinge aproximativ 21%. Dar ‘dacă ne vom așeza la masa negocierilor pentru unire, trebuie sa discutăm, în primul rând, despre ce se întâmplă cu minoritățile’, a indicat Băsescu. ‘Minoritățile și Transnistria sunt cele mai importante subiecte’, a insistat el.

Tot în ceea ce privește unirea, el a sesizat și problema decalajului de dezvoltare dintre România și Republica Moldova. ‘În 1990 România și Moldova aveau aproximativ același produs intern brut pe cap de locuitor. PIB-ul Romaniei este astăzi de 6,7 ori mai mare decât în Moldova. Aceasta creștere s-a datorat tuturor proceselor pentru pregătirea intrării în UE. Cu cât decalajul crește, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari’, a spus politicianul român.

Pe de altă parte, el a subliniat că Republica Moldova are nevoie de mult timp pentru a scăpa de mentalitatea sovietică. ‘În anii 1990 nouă ni s-a spus ca avem nevoie de 20 de ani ca sa scăpăm de metehnele comunismului. Cei 20 de ani au trecut deja, iar eu cred ca mai avem nevoie de timp pentru a scăpa de zgura educației comuniste. În România oamenii încă așteaptă sa vină statul să le dea salariu, ajutor social, sa le are pământul. Încă avem această mentalitate, pentru că generația în vârstă transferă către copii aceste mentalități. Deci noi avem nevoie de timp, darămite Moldova. În Moldova a existat mai multă minciuna din partea politicienilor decât în România’, a punctat Băsescu.