Traian Băsescu, despre Klaus Iohannis: E mai puţin implicat sufleteşte

Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, Klaus Iohannis are o implicare sufletească mai mică decât o avea el ca șef al statului și că acesta se limitează în activitatea sa strict la partea de reprezentare, pe care, uneori, o tratează cu "superficialitate".

24 iul. 2016, 13:03
Traian Băsescu, despre Klaus Iohannis: E mai puţin implicat sufleteşte

„Este mai puțin implicat sufletește. Se face această comparație la dinamismul pe care eu îl aveam, bun, rău, acceptat, neacceptat, dar eram prezent, iar domnul Iohannis are cu totul altă abordare. Adică, se limitează strict la partea de reprezentare, fără a se implica foarte mult și – nu vreau să insinuez ceva foarte rău – dar se pare că și cu oarecare superficialitate în pregătirea chiar a acestor evenimente care țin de activitatea de politică externă”, a afirmat Traian Băsescu, duminică, la Digi 24, potrivit Agerpres.

El a dat ca exemplu, în acest sens, concluziile unui Consiliu European în care s-a discutat despre unificarea pieței energetice a UE.

„Deși ne dezavantaja total, domnia sa nu a observat, nu a amendat prevederea, că piață unificată, piață unificată, dar prețurile de achiziție rămân secrete. Or, ăsta a fost jocul Germaniei care are un rabat special în relațiile cu Federația Rusă”, a arătat Băsescu.

El a adăugat că președintele Iohannis ar fi putut influența decizia luată la acel Consiliu European.

„Cu 48 de ore înainte, președintele Consiliului European, în speță Donald Tusk, trimite tuturor membrilor Consiliului European proiectul de concluzii, deci proiectul deciziilor. (…) Dacă sunt lucruri care nu convin țării tale se începe o mișcare absolut normală. (…) Pui consilierii să sune la omologii lor de la cabinetul lui Donald Tusk: atenție, România nu este de acord cu formularea de la articolul 18, paragraful 5, și propunerea noastră de formulare este asta. Pui consilierii să sune la cabinetul președintelui Comisiei Europene. Se produce discuția președintele României cu Jean-Claude Junker sau cu Tusk, care, la rândul lor, înainte să facă modificarea, informează și statele membre. Și, în sfârșit, la două cancelarii este bine să-ți pui consilierii să sune, la cancelaria președintelui Hollande, pe care-l avertizezi: nu ne convine formularea, și la cancelaria lui Merkel, pe care o avertizezi că nu-ți convine ceva. Cu certitudine, dacă ai declanșat această informație că România nu este de acord cu anume formulare, vă asigur că se vor găsi soluții pentru ca și România să plece mulțumită de la Consiliu”, a explicat Băsescu.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu exclud posibilitatea de a candida la parlamentare. Aş fi cel mai bun premier de la Revoluţie încoace