Traian Băsescu: Iohannis a greşit că nu a argumentat refuzul. Trebuie o soluţie inteligentă pentru a evita zbuciumul din mandatele mele

Traian Băsescu a comentat marţi seară, la România TV, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD-ALDE pentru postu de premier. Fostul şef de stat a precizat că Iohannis a greşit că nu şi-a argumentat hotărârea şi este de părere că este momentul ca preşedintele să aibă o discuţie cu Liviu Dragnea şi cu partenerii acestuia din ALDE pentru a găsi o soluţie.

27 dec. 2016, 21:24
Traian Băsescu: Iohannis a greşit că nu a argumentat refuzul. Trebuie o soluţie inteligentă pentru a evita zbuciumul din mandatele mele

Traian Băsescu a atras atenţia că preşedintele „nu e un soi de notar”, care ar fi trebuit să aplice pur şi simplu propunerea PSD-ALDE. „Unii cred că preşedintele e un soi de notar. Adică vine Dragnea şi spune Shhaideh, iar notarul-preşedinte ia notă şi face actele în consecinţă. Nu ăsta e spiritul Constituţiei! Aici discutăm de loialitatea faţă de Constituţie. Preşedintele avea obligaţia să recunoască majoritatea formată. A recunoscut-o, că şi azi a spus «rog alianţa PSD-ALDE să vină cu o nouă propunere». Aici ar fi necesară o consultare”, spune Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a subliniat că nu i-a sugerat lui Iohannis să nu o nominalizeze pe Shhaideh ca premier şi a comentat ironic comentariile privind o eventuală implicare a sa în refuzul şefului statului: „Eu sunt implicat şi în faptul că ruşii au pus rachete S300 în Crimeea, în situaţia din Coreea de Nord… Ştiţi ceva rău care nu e făcut de mine în ţara asta? Eu am avut doar exprimările publice pe care le-am făcut pentru electoratul meu, nu pentru Iohannis”.

„Eu nu l-am auzit pe Iohannis să explice poziţia politică, şi aici a greşit. Pentru că putea să explice şi să nu mai dea loc de comentarii unora sau altora. Eu aş fi ţinut o conferinţă de presă de două ceasuri în care să fi explicat câtă dreptate am. Trebuie evitată o criză politică. Cei doi trebuie să discute. Dacă aş fi fost în situaţia de azi, să spun public că nu accept nominalizarea, primul lucru pe care îl făceam – pentru că nu discutăm de ceva ce poate fi amânat – era să îl sun pe Dragnea – dacă nu chiar înainte să-l previn – şi îi spuneam «bătrâne, hai la o cafea, să găsim soluţii». Se pare că alunecăm puţin şi pe o pantă a orgoliilor. Doar prin consultări se poate evita respingerea unei a doua propuneri. Dar este dreptul lui Dragnea, nu al lui Iohannis, să facă propunerea”, a punctat Băsescu.

Traian Băsescu nu crede că se va ajunge nici la alegeri anticipate, nici la suspendarea preşedintelui: „Sunt convins că amândoi se gândsc şi vor lua decizia pentru a asigura stabilitate politică. Pentru că doar ce s-au terminat alegerile, nu eşti pe sfârşit de mandat. Trebuie să găsească soluţii. Nu contează cine sună primul, deşi elegant ar fi să sune preşedintele, să-l cheme pe Dragnea la consultări constituţionale”.

Rugat să comenteze scenariul privind o eventuală suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru o perioadă suficientă ca preşedintele interimar, care ar urma să fie Căin Popescu Tăriceanu, să nominalizeze premierul, care să fie apoi votat de Parlament, Traian Băsescu a răspuns: „Ştiţi cât ne-ar lua să spălăm manevra asta la Bruxelles? Cel puţin 2-3 ani!”.

O eventuală propunere a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de prim ministru ar fi, spune Traian Băsescu, „ca şi cum ai băga băţul prin gard”. „Preşedintele Iohannis a pus că nu vrea oameni cu procese penale şi nu oameni condamnaţi. Trebuie să se evite situaţiile astea. Trebuie o soluţie inteligentă, trebuie evitat zbuciumul din mandatele mele”, a conchis Traian Băsescu.