TRAIAN BĂSESCU la 9 ani de mandat. Panseuri prezidenţiale intrate în folclor şi fotografii memorabile

Pe 12 decembrie 2004, Traian Băsescu depunea jurământul ca preşedinte al României, data inaugurând o perioadă foarte agitată în politica românească, preşedintele având o parte din "merite" pentru acest lucru. De departe cel mai pitoresc preşedinte de după Revoluţie, Traian Băsescu a atras atenţia încă de la începutul carierei politice cu gura sa slobodă şi comentariile acide la adresa adversarilor. Vă prezentăm mai jos doar o mică parte din reflecţiile sau comentariile sale care au stârnit ilaritate, indignare sau admiraţie. De la sintagme consacrate ca "soluţia imorală", la "Dragă Stolo...", Traian Băsescu a rămas în memoria românilor cu citate memorabile. 

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 07:22

1. Iarna nu-i ca vara. Comentariu făcut pe vremea când era ministru al Transporturilor, drept scuză pentru haosul creat în urma unui viscol. I-a asigurat locul în galeria „gânditorilor politici” ai naţiei, iar ţinând seama de prestaţia succesorilor săi la minister, ar putea fi luat ca motto al instituţiei şi postat pe clădirea Ministerului.

2. Voi face ce-i mai bine pentru România: voi prinde toţi câinii. Astfel vom intra în Uniunea Europeană. Spusa datează de când a declanşat prima hingheriadă împotriva maidanezilor, dar şi indignarea actriţei Brigitte Bardot. Pe atunci era doar primar al Capitalei şi nu ţinea conferinţe de presă legate de dinamica subtilă a negocierilor de pe la Consiliile Europene. Atunci s-a trezit cu Bardot la Bucureşti, într-o tentativă de a salva de la stârpire potăile din Bucureşti, ocazie pentru primar să facă fotografii cu fosta bombă sexy a cinematografiei franceze. În 2013, Parlamentul a votat finalmente legea îndreptată maidanezilor, iar Bardot nu s-a mai lăsat sedusă. „Traian Băsescu este un demn succesor al lui Nicolae Ceauşescu şi o ruşine pentru UE (…) un tiran care nu se gândeşte decât să ucidă”, a vituperat doamna. Când a fost invitat să comenteze, bineînţeles că Băsescu nu a rămas dator, cu binecunoscuta-i delicateţe: „Cred că-i vorba de doamna aceea care era foarte frumoasă în timpul regilor Franţei”.

3. Dragă Stolo… E dovada că Traian Băsescu reuşeşte să facă memorabilă o simplă formulă de adresare. Contextul i-a fost favorabil. În vara lui 2004, Theodor Stolojan anunţa că renunţă la candidatura la preşedinţie din partea Alianţei D.A. din cauza sănătăţii precare. Alături de el, Traian Băsescu „a stropit” decizia cu lacrimi din abundenţă ce păreau a-l nedumeri până şi pe Stolojan. „Dragă Stolo…”, a fost formula ce i-a deschis calea către preşedinţie.

 

 

4. Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu! O altă ocazie în care românii l-au văzut cu lacrimi în ochi. În campania de la prezidenţialele din 2009, Dinu Patriciu lansase în presă un filmuleţ în care preşedintele părea a lovi cu dosul palmei un copil la un miting de la Ploieşti. Ulterior, Băsescu a prezentat rezultatul unei expertize ce ar fi fi dovedit că imaginile erau trucate, ocazie de a-i bate obrazul lui Patriciu.

5. M…ie! Ţi-am spus! Destinatarul tandrelor cuvinte era nimeni altul decât „dragă Stolo”, atunci când exit-pollurile alegerilor din 2000 anunţau dezastrul dreptei româneşti, când în turul II al prezidenţialelor au intrat Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor. Când a văzut scorul lui Stolojan, Băsescu a uitat că era înconjurat de toţi liderii PD, de ziarişti şi de camerele de televiziune ce au transmis în direct comentariul lui.

 

6. Măi, păsărică, n-ai şi tu treabă azi? Întrebarea a fost adresată în 2007 unei ziariste mai insistente care l-a urmărit în timp ce era la cumpărături alături de soţia sa, Maria. Ca şi cum asta nu ar fi fost suficient, preşedintele i-a luat şi telefonul cu care filma, dar a uitat să-l oprească astfel încât s-a auzit şi conversaţia avută cu soţia în maşină. „Nu ştiu, Maria, dar cât de agresivă era ţiganca asta împuţită!”, a spus Băsescu. Episodul a generat un scandal uriaş şi a constituit una din multele ocazii când a intrat în vizorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

7. Sunt mai atractive blondele, din punctul meu de vedere. Păi şi cu soţia mea m-am căsătorit pentru că era blondă Speculaţii legate de slăbiciunea şefului statului pentru blonde s-au făcut cu nemiluita, dar nici una nu făcea referire la Maria Băsescu. De obicei, inamicii politici ai preşedintelui vizau o altă persoană. Un indiciu aveţi mai jos:

 

8. Fiecare politician se poate autotesta. Te duci pe trotuar, te opreşti lângă stâlpul din staţia de autobuz şi vezi câţi oameni îţi spun ‘bună ziua’ şi care e diferenţa dintre tine şi stâlp. Aprecierea a fost făcută la adresa fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu despre care a mai spus, cu altă ocazie, că „are faţă de european sadea, cu papion”. Sarcasmul a fost sesizat de către liberali astfel încât la unul din discursurile pe care Băsescu le-a ţinut în Parlament, în 2007, toţi parlamentarii PNL au venit cu un papion la gât. Parlamentarii PD s-au folosit de ocazie să-i ia peste picior din cauza aspectului de mărunţi lefegii la restaurant pe care-l aveau colegii liberali. „Băiete, încă două beri şi o cafea”, i-a strigat Cristian Boureanu lui Crin Antonescu. „Alo, domnul de la orchestră, vă rog jos, ce căutaţi acolo?”, a mai strigat  Boureanu, de data aceasta preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

9. Vor răspunde şi autorităţile, dar cred că şi Dumnezeu puţin, că ne-a dat atâta apă. Revolta metafizică a preşedintelui împotriva divinităţii a fost generată de niscaiva inundaţii şi, probabil, de faptul că Băsescu a constatat că inundaţia nu-i ca seceta.

10. A venit apa şi l-a luat… ‘Tu-i papucii lui! Un nou episod al războiului preşedintelui cu apele învolburate. De data aceasta, era vorba de podul de la Mărăcineni la a cărui refacere Traian Băsescu a vegheat cu ochi vigilenţi de şef de şantier prin deplasări aproape zilnice la faţa locului şi îndemnuri mobilizatoare pentru muncitori. A repetat procedeul şi când defileul Oltului a fost blocat de căderile de bolovani, dar pentru a se încadra mai bine în atmosferă venea la faţa locului cu un fes cât se poate de proletar.

De altfel, preşedintele nu a ezitat să se folosească de-a lungul vremii de diverse acoperăminte, printre care şi un clop ardelenesc, pentru chelia sa pe care ani de zile a încercat să o mascheze printr-o şuviţă lăsată să crească dintr-o parte a capului în cealaltă. A renunţat la ea când, ca proaspăt preşedinte al României, a fost fotografiat în circumstanţe cel puţin ridicole, când vântul îi flutura chelia precum se învârte o elice de elicopter.

 

11. Este mult mai bine, zic eu, să îţi faci lecturile pe vapor decât să faci sex cu fundul Anul în care a fost generat panseul a fost 2004, când concura cu Adrian Năstase pentru postul de preşedinte şi a fost un răspuns la o observaţie a fostului premier referitoare al faptul că adversarul său nu prea s-a omorât cu cititul. Replica lui Băsescu a fost socotită ca disproporţionată în condiţiile în care, în acea perioadă, se făceau diverse comentarii legate de orientare sexuală a pesedistului.

12. Dacă eu aş fi fost la cârma Titanicului, acesta nu s-ar fi scufundat. Afirmaţia a făcut-o imediat după cea de-a doua suspendare, din iulie 2012. Ulterior, a precizat şi de ce ar fi dus el Titanicul la ţărm. „Acolo a fost o eroare de navigaţie. Când navigi în Atlanticul de Nord, în primăvară-vară, ştii că acolo sunt sloiuri de gheaţă. Fiind zonă de risc, comandantul trebuia să fie la comandă şi nu cu pasagerii. În al doilea rând, temperatura exterioară scade brusc când te apropii de un gheţar, iar termometre cu certitudine erau şi pe vremea aia”, a cârcotit Băsescu. Aşa o fi, dar dacă ar fi comandat el Titanicul, nu ar mai fi ieşit milioane de sfâşietoare suspine din piepturile palpitânde ale adolescentelor din toată lumea ce lăcrimau de jale după moartea lui Leonardo di Caprio.

13. Uitaţi deosebirea dintre un om care ştie să bea whisky şi unul care bea ca prostu’! Când a fost invitat la „Cronica Cârcotaşilor”, preşedintele a făcut o demonstraţie, cum bea whisky un cunoscător. La final a ridicat paharul său şi pe cel al lui Şerban Huidu pentru ca profanii să ştie şi să nu mai păcătuiască. Bineînţeles că adversarii au speculat intens momentul cu tot felul de comentarii maliţioase. Mai ales că Băsescu nu era pentru prima dată văzut cu paharul în mână. O dată a fost fotografiat alături de Gigi Becali sărbătorind o victorie a Stelei pentru ca apoi să se suie nonşalant la volanul Loganului său.

14. ‘Să trăiţi bine!’ nu a fost neapărat un angajament Campania pentru prezidenţialele din 2004 l-a făcut simpatic multor români prin faptul că îşi termina fiecare miting cu urarea „Să trăiţi bine!”. Şapte ani mai tîrziu, în plină criză economică, preşedintele ne-a explicat că era doar o simplă urare.

15. Nu e bine, domnu’ chestor! Iulie-august 2012: preşedintele Băsescu este suspendat pentru a doua, se vorbeşte de „lovitură de stat”, lupta politică este marcată de trucuri murdare folosite de toţi combatanţii. Clasicul „arătat al pisicii” este un instrument indispensabil în aşa vremuri tulburi, iar şeful statului i-a învăţat pe toţi cum se foloseşte când un chestor de poliţie nu prea ştia care e numărul alegătorilor. „Decizia de ieri a CCR a fost generată de un chestor – să nu ne facem iluzii că ministrul de Interne nu a ştiut şi nu a fost aranjată cu el – i-a scris ministrului de Interne că cifrele nu sunt bune. Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor… Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor„, a spus Traian Băsescu.