Traian Băsescu: Vrem să dăm de muncă HACKERILOR. Sperăm să-i trecem de partea bună a baricadei

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat ceea ce s-a discutat azi al Bruxelles, la Consiliu European. Potrivit acestuia, Consiliul European de iarnă a avut o agendă plină.  

20 dec. 2013, 13:23
Traian Băsescu: Vrem să dăm de muncă HACKERILOR. Sperăm să-i trecem de partea bună a baricadei

Cel mai important subiect a fost politica de securitate şi apărare comună. Acesta a fost subiectul de forţă. Rolul acestui Consiliu a fost să stabilească o perspectivă strategică. De altfel, era şi timpul unei modificări, cea curentă era din 2003, a mai spus Băsescu.

„Noile provocări de securitate sunt organizate pe patru segmente. Primul este securitatea cibernetică, al doilea priveşte securitatea maritimă, acestea au ca termen iunie 2014. Până atunci trebuie prezentate strategii pe aceste domenii. Am subliniat că Marea Neagră trebuie introdusă în această strategie de securitate. Pentru prima dată se aduce în discuţie securitatea maritimă, ceea ce e vital pentru noi. La Summitul de la Chicago s-a stabilit că Marea Neagră e o zonă de vulnerabilitate”, a spus şeful statului.

De asemenea, şeful statului a declarat că s-a înfiinţat la Bucureşti un oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Bettaini-Dragoni, au semnat, la jumătatea lunii octombrie, un memorandum privind înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Oficiu pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.

„Poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri pe partea bună a baricadei. Cifra pagubelor realizate de hackeri este de 290 miliarde euro în 2012, la nivelul UE. Zilnic sunt atacate 148.000 de calculatoare prin atacuri cibernetice, iar pe piaţa cibernetică sunt în momentul de faţă 150.000 de viruşi, introduşi în sistemele cibernetice ale statelor UE”, a menţionat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat şi care sunt modificările privind armamentul greu din UE. Astfel, la nivelul UE s-a discutat despre dotarea cu avioane fără pilot, aşa numitele drone. În plus, pentru 2014-2015 s-a discutat despre realizarea unei flote de alimentare a avioanelor în aer.

S-a vorbit şi despre armamentul greu. De exemplu, SUA are un singur tip de tanc greu, Uniunea Europeană are 53 de tipuri de tanc.

 

Declaraţiile preşedintelui au ca temă probabilă rezultatele discuţiilor de la Consiliul European de iarnă de la Bruxelles.

Puteţi urmări în direct declaraţiile preşedintelui AICI.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, joi şi vineri, la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European şi la Reuniunea Consiliului European de iarnă.

Ulterior declaraţiei, Traian Băsescu împreună cu soţia, Maria, vor asista de la ora 18.00, în Sala de Teatru a palatului, la un concert susţinut de către Corul Naţional de Cameră „Madrigal”.