Traian Băsescu află vineri dacă plăteşte amenda CNCD pentru discriminare

Procesul în care Traian Băsescu a contestat amenda CNCD pentru discriminare a ajuns la Curtea Supremă. Fostul preşedinte nu vrea să plătească amenda de 600 de lei data de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Băsescu a fost sancţionat pentru că a declarat că mulţi dintre romii nomazi, citez, "trăiesc din ce fură"‎, potrivit România TV. Judecătorii vor hotărî definitiv, vineri, dacă fostul şef de stat va plăti sau nu amenda.

22 ian. 2016, 09:03
Traian Băsescu află vineri dacă plăteşte amenda CNCD pentru discriminare

Traian Băsescu a contestat această sancţiune la Curtea de Apel Bucureşti, însă magistraţii i-au respins plângerea, potrivit România TV. Ei au decis că fostul preşedinte trebuie să plătească amenda de 600 de lei dată de CNCD.

Acum procesul a ajuns la Înalta Curte, care va da o decizie definitivă în acest caz.

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, în februarie 2014, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

CNCD a hotărât atunci că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi „foarte puţini vor să muncească” şi „mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

VEZI ŞI: Traian Băsescu, reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

„Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare„, se arată într-un comunicat de presă.

Preşedintele a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, „în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

VEZI ŞI Rareş Buglea, consilierul care a propus sterilizarea femeilor rome, AMENDAT pentru discriminare

„Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei”, a adăugat şeful statului român.