PROTESTE în toată ţara anunţate de transportatori pentru data de 15 septembrie

Patronatele din domeniul transporturilor au înregistrat o cerere de miting la Primăria Municipiului București pentru data de 15 septembrie pe motivul creșterii poliței RCA, iar proteste ar putea avea loc în toată țara, se arată într-un comunicat de presă al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

17 aug. 2016, 10:27
PROTESTE în toată ţara anunţate de transportatori pentru data de 15 septembrie

COTAR, împreună cu patronatele care au organizat în luna decembrie a anului trecut protestul RCA, au înregistrat ieri (marți n.r.) cererea de miting la Primăria Municipiului București. Protestul organizat de către COTAR, UNTRR, ARTRI, APTE2002, FORT și APULUM este programat pentru data de 15 septembrie însă va avea o cu totul altă amploare și durată„, informează sursa citată.

Protestul va începe simultan atât în București, cât și în principalele orașe reședință de județ, începând cu ora 9 dimineața. În București, protestul va avea loc atât în fața Guvernului, cât și a Parlamentului, în subordinea căruia se află Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Din respect față de toate familiile cu copii mici, am avut în vedere evitarea datei de început a anului școlar atunci când am stabilit data de 15 septembrie. Spre deosebire de anul trecut, protestul nu se va desfășura doar în București, ci va fi la nivel național și este foarte posibil să se prelungească pe termen nedefinit. Reamintim factorilor de decizie că atât Guvernul Romaniei, cât și Parlamentul Romaniei se află în slujba cetățeanului roman și au obligația de a proteja cetățeanul și industria autohtonă românească. Despre ASF, ne-am convins, este în slujba multinaționalelor din asigurări care le finanțează salariile direct proporționale cu prima RCA, adică, exorbitante și nejustificate‘, a declarat Vasile Ștefănescu, presedinte COTAR.

Transportatorii solicită Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie 2016, „tarife despre care ASF consideră că oferă stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România”.

Aceștia citează un extras din legea Consiliului Concurentei nr. 21/1996, respectiv „Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocare acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. Intervenția Guvernului în situațiile prevăzute se face cu avizul Consiliului Concurenței”.

O altă soluție, potrivit COTAR, este ca proiectul de lege al RCA aflat în dezbatere la Senatul României, în Comisia de Buget-Finanțe, să fie adoptat prin ordonanță de urgență pentru a intra imediat în aplicare.

„Actualul Guvern și Parlamentul trebuie să se trezească la realitate și să înțeleagă că urmează a se confrunta cu mișcări de protest ce vor intra în istorie, de o foarte mare amploare. Nu mai acceptam bâlbâieli și nici promisiuni. Noi nu dăm jos Guverne și nu punem Guverne, nu ăsta este rolul și scopul nostru. Dar nici nu putem fi bataia de joc a societăților de asigurări. Rezolvați problema, va rugăm, domnilor guvernanți”, a mai spus Vasile Stefănescu.

În data de 17 decembrie a anului trecut, câteva mii de transportatori au protestat în Piața Victoriei din București cu autobuze, autocare și taxiuri etc., pentru reducerea valorilor RCA și eliminarea supra-accizei din prețurile carburanților, începând cu data de 1 ianuarie 2016.