ACORD între Guvern şi transportatori. Ce se întâmplă cu protestul comapaniilor de tranport

Guvernul a fost de acord cu modificarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă publicat recent de Ministerul Finanţelor, acceptând să îngheţe tarifele asigurărilor auto obligatorii (RCA) timp de şase luni,a anunţat premierul Dacian Cioloş, la în debutul şedinţei de Guvern de miercuri. Transportatorii au renunţat astfel la protestul anunţat pentru joi, 15 septembrie.

14 sept. 2016, 07:12

Astazi aveam pe ordinea de zi o ordonanta de urgenta cu referire la regimul asigurarilor auto obligatorii (RCA). Sunt discutii care treneaza pe acest subiect de la inceputul anului. O situatie care nu a fost creata de Guvern si care nu depinde de Guvern. ASF are responsabilitatea de a supraveghea institutiile de asigurari obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate masuri pentru a se evita situatia in care am ajuns acum.

Dupa mai multe discutii am ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna si cea mai rapida pentru a rezolva aceasta problema este o propunere de OUG care include foarte multe dintre propunerile facute de transportatori. In momentul de fata este responsabilitatea Guvernului sa adopte acest proiect de OUG pentru a evita blocarea drumurile in Romania”, a declarat premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a mai precizat că pentru a rezolva problema pe termen scurt, OUG referitoare la RCA va prevedea înghețarea prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni.

„Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a explicat Dacian Cioloş.

Premierul s-a arătat încrezător că, prin adoptarea ordonanței în ședința de miercuri, transportatorii vor renunța la proteste. „Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele, pe de o parte, și, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt prin această plafonare-înghețare a prețurilor de referință, dar și pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparență și mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii”, a conchis Dacian Cioloș.

Reprezentanţi a şase asociaţii ale transportatorilor au avut miercuri dimineaţă, la sediul Guvernului, o întâlnire cu cei doi vicepremieri, Vasile Dâncu şi Costin Borc, cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Reprezentanţii Guvernului au fost de acord cu îngheţarea tarifelor RCA pe o perioadă de şase luni. Nu pot să vă dau un preţ, dar probabil vor fi aduse la nivelul înregistrat în primul trimestru al anului trecut. Protestul se amână pe o perioadă mai lungă”, a spus preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, pentru news.ro.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a declarat că perioada de şase luni, de îngheţare a preţurilor, poate fi prelungită fără probleme.

Transportatorii aşteaptă şi adoptarea de către Parlament a legii care reglementează asigurările RCA, în forma negociată la discuţiile care au avut loc cu reprezentanţii comisiei de buget-finanţe a Senatului. Legea va impune şi crearea unei entităţi independente de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se va ocupa cu calcularea trimestrială a tarifelor RCA, pe baza unor criterii clare şi transparente.

CITEŞTE ŞI: Senatul a adoptat Legea RCA, prin care ASF va stabili un tarif de referinţă. PNL a cerut demisia directorului ASF, Mişu Negriţoiu