Trebuie să ştii asta despre somn dacă vrei să dormi mai bine

O treime din timpul petrecut de om pe pamant este alocata somnului. In cazul in care nu ar avea nevoie de somn, in tot acest timp oamenii ar putea sa invete, sa citeasca sau sa faca lumea mai buna. La o prima vedere, somnul parea ca este totalmente nefolositor, asa ca nu este deloc surprinzator ca primii oameni de stiinta, doctori si psihologi au avut mult de furca cand au trebuit sa explice de ce oamenii adorm.

27 iun. 2016, 19:48
Trebuie să ştii asta despre somn dacă vrei să dormi mai bine

Una dintre primele teorii legate de somn i-au apartinut scriitorului grec, Alcmaeon. In opinia sa somnul era determinat de fluxul sanguin. 100 de ani mai tarziu, Aristotel credea ca actul digestiei adoarme, iar apoi: „persoana se trezeste din somn atunci cand se termina digestia”.

Grecii avea si explicatii mitologice pentru somn – de el era responsabil zeul Hipnos care traia in Erebos (noapte eterna). In fiecare noapte el venea printre muritori, alaturi de Nyx (noapte) si fratele sau Thanatos.

In opinia egiptenilor, oamenii care dormeau intrau intr-o lume care desparte vii de morti. Visele si cosmarurile erau operele spiritelor si, uneori, somnul era modalitatea de a primi mesaje din partea celor morti.

Iata ce ar trebui sa stii despre somn daca vrei sa dormi mai bine.

1. Alcoolul nu te ajuta sa dormi mai bine

Alcool ii moleseste pe multi asa ca pare o idee buna sa bei 1 pahar de alcool inainte de a merge la culcare. Din nefericire, alcoolul s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Potrivit unor studii pe acest subiect, bauturile alcoolice te vor ajuta sa adormi mai repede, insa somnul REM este redus dupa numai doua pahare consumate. In plus, sunt sanse mari sa te trezesti mai des in timpul noptii, iar cand adormi sa ai cosmaruri.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.