Trei români vor să alerge aproape 600 km dincolo de Cercul Polar, la maratonul 6633 Ultra

Bistriţeanul Tibi Uşeriu participă la celebrul maraton "6633 Ultra”, care se desfăşoară dincolo de Cercul Polar începând de vineri, 11 martie. Despre acest maraton se spune că este cel mai dur din lume, Tibi urmând să alerge 566 kilometri. La start sunt înscrişi 12 participanţi, dintre care trei sunt români: Tibi Uşeriu, Vlad Tănase şi Andrei Roşu.

06 mart. 2016, 11:40
Trei români vor să alerge aproape 600 km dincolo de Cercul Polar, la maratonul 6633 Ultra

Tibi Uşeriu a plecat duminică de pe Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, avionul urmând să facă escală la Londra, de unde apoi va zbura spre Canada. Luni, după ce va ateriza la Yukon, va fi transportat alături de ceilaţi 11 concurenţi încă 800 kilometri spre Cercul Polar de Nord, scrie Mediafax.

Pentru a rezista celei mai grele curse de alergat din lume, care se întinde pe o distanţă de 566 de kilometri, la Polul Nord, unde temperaturile coboară la minus 50 de grade şi vântul bate cu 200 km/oră, Tibiu Uşeriu a alergat zilnic zeci de kilometri în şorţ şi la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase de iarnă şi a făcut baie la copcă pe ger. El a alergat zilnic între o oră şi trei ore la temperaturi între minus 10 şi minus 21 grade Celsius pentru că a vrut să se acomodeze cu frigul.

Echipamentul cu care a pornit spre Polul Nord este şi el unul special, confecţionat în proporţie de 90 la sută din puf de gâscă. Uşeriu şi-a cumpărat un sac de dormit care rezistă la temperaturi de minus 50 de grade şi dormit în el, în curtea casei sale, la 1.200 metri altitudine în Pasul Tihuţa, pentru a se acomoda cu temperaturile extreme. Inclusiv hainele şi cortul său sunt din lână specială, confecţionate pentru expediţiile montane.

Concurenţii la maratonul „6633 Ultra” vor avea tot timpul cu ei o sanie, pe care o vor trage după ei, cu tot echipamentul şi hrana, dar şi băutura de care vor avea nevoie.

„Trebuie să avem şi ochelari de maximă protecţie pentru că ne-au avertizat organizatorii că pe timpul celor trei ore ale zilei arctice vor fi nişte raze extrem de puternice şi la un moment dat va fi nevoie să purtăm chiar şi două perechi de ochelari”, a declarat Tibi Uşeriu.

Anul acesta, din România vor participa trei alergători la celebrul maraton, la care s-au mai înscris doi englezi şi doi americani şi câte un alergător din Scoţia, Franţa, Australia , Zimbabwe şi Singapore. Înscrierea la concurs ajunge la 2900 de lire, însă cheltuielile de participare sunt mult mai mari, biletele de avion până în Canada fiind şi ele extrem de scumpe, dar şi echipamentul special care trebuie achiziţionat.

Maratonul „6633 Ultra” presupune alergarea pe gheaţă pe o lungime de 566 de kilometri. Maratonul va începe vineri, 11 martie, şi se va termina la 150 de ore de la start.

Prima ediţie a maratonului a avut loc în anul 2007 şi de atunci şi până acum doar 19 oameni au reuşit să o ducă la bun sfârşit.

Tibi Uşeriu a descris pe pagina sa de Facebook această încercare ca fiind aventura vieţii lui.

Cursa „vieții

Azi, multor oameni li se pare o provocare să se ridice din scaunele de birou și să facă o plimbare de 2,1 km prin parc. Pentru alții, ceva mai determinați, un semimaraton de 21 km e un vis greu de atins. Pentru a-l realiza, e nevoie de depășirea unei anumite zone de confort și de un antrenament progresiv destul de serios.

Dar cum ar fi să-ți pui în minte să alergi 250 km? Aici lucrurile se complică. Intervin disciplina și voința. Trebuie să poți răspunde la două întrebări: De ce faci acest lucru? Unde vrei să ajungi? Despre pregătire – e mult și să vorbim despre ea. Lucrurile devin foarte specializate.

Când vine vorba despre dublarea sau aproape triplarea acestei distanțe, vorbim despre o doză certă de nebunie și despre depășirea tuturor limitelor pe care credeai că le poți avea.

Dar dacă ai adăuga distanței un condiment în plus? Cum ar fi condiții meteo duse la extrem? Atunci putem vorbi despre ceva atât de radical, încât se pune întrebarea dacă poți ieși viu și nevătămat dintr-o astfel de încercare.

Fiindcă îmi plac provocările dincolo de extrem, m-am înscris pe 11 martie 2016 într-o astfel de cursă: 563 de km la Polul Nord, un loc unde temperaturile pot ajunge la -62 de grade Celsius.

Sper să reușesc. Sper să vă pot povesti odată în detaliu cum a fost această aventură, ce am trăit acolo și ce am învățat din ea. Cu siguranță, voi avea destul timp să mă gândesc la voi toți, cei care mă susțineți și mă încurajați să particip la o astfel de cursă extremă.

Când vine vorba de 563 de km între ghețuri prin noaptea polară e imposibil să-ți propui ceva anume, să spui cuvinte mari sau să găsești cauze sociale pe care să le susții. Va fi o cursă simplă – cursa vieții mele. http://www.6633ultra.com/startlist„, a scris Tibi pe Facebook.