Trump bănuieşte că Putin s-ar afla în spatele unor otrăviri şi asasinate

Preşedintele Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara, că preşedintele Vladimir Putin ”probabil” este implicat în asasinări şi otrăviri, ”dar nu în ţara noastră”, relatează CNN, care prezintă cele mai importante declaraţii pe care locatarul Casei Albe le-a făcut în acest interviu.

15 oct. 2018, 10:05
Trump bănuieşte că Putin s-ar afla în spatele unor otrăviri şi asasinate

Trump a făcut aceste declaraţii într-un amplu interviu acordat emisiunii CBS ”60 Minutes”, în care a vorbit, de asemenea, despre relaţiile sale cu Coreea de Nord, China, Rusia şi membrii Cabinetului din Aripa de Vest.

Întrebat de Lesley Stahl de la CBS despre acuzaţii potrivit cărora refuză să-l critice pe Putin, el le-a respins ”Cred că, personal, sunt foarte dur cu el. M-am întâlnit cu el”, a declarat Trump. Şeful Casei Albe s-a referit la un summit foarte criticat cu liderul rus, în care a refuzat, într-o conferinţă de presă, să susţină acuzaţii ale Guvernului american, potrivit cărora Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016.

”Ei s-au amestecat, dar cred că China s-a amestecat şi ea. Şi, cred eu, şi alte ţări”, a declarat şeful statului american. ”Şi cred, sincer, că China este o problemă mai mare”. Trump a mai spus că este la curent cu înălcarea drepturilor omului, dar că eforturile sale au condus la o scădere a ameninţărilor la adresa Statelor Unite. ”Sigur, ştiu toate lucrurile astea, adică nu sunt copil. Ştiu lucrurile astea”, a declarat el. ”Uite, las-o aşa. Chiar mă înţeleg bine cu el. Am o energie bună cu el. Am o chimie bună cu el. Uită-te la ameninţările oribile proferate. Gata cu ameninţările. Nu mai sunt ameninţări”.

În privinţa Chinei, Trump a declarat că „ar putea ” să impună alte taxe Chinei. Statele Unite au impus taxe în valoare de 250 de miliarde de dolari, iar Trump a ameninţat luna trecută cu taxe suplimentare în cazul în care China răspunde vizând fermieri sau alte industrii americane.

Întrebat dacă este pregătit să negocieze, el a răspuns că are ”o chimie minunantă cu preşedintele Xi (Jinping) al Chinei”. ”Nu ştiu dacă este necesar ca asta să continue. I-am spus lui Xi că nu se poate ca China să ia 500 de miliarde de dolari pe an din Statele Unite prin comerţ şi alte lucruri (…) şi i-am spus că nu putem face asta, nu vom mai face asta”. El a spus că nu încearcă să împingă China într-o depresiune economică.

Donald Trump a mai declarat că nu neagă modificările climatice. ”Dar ar putea foarte bine să se schimbe înapoi, la loc. Ştii, vorbim despre peste un milion de ani. Se spune că am avut uragane cu mult mai rele decât ceea ce tocmai am trăit în timpul uraganlui Michael”.

Întrebat insistent despre ce părere are despre faptul că oameni de ştiinţă avertizează că modificările climatice sunt mai dure ca niciodată, Trump a răspuns că ”trebuie să-mi arăţi politicienii, pentru că ei au o agendă politică foarte mare”.