Trump îi atacă pe judecători de Ziua Recunoştinţei

Trump încalcă ”armistiţiul” politic tradiţional de Thanksgiving şi-i atacă pe judecători. Şeful statului reafirmă că CIA nu a ajuns la o concluzie definitivă în cazul Khashoggi.

22 nov. 2018, 20:14

Donald Trump a încălcat joi ”armistiţiul” politic tradiţional de Thanksgiving şi i-a atacat pe judecători, pe care-i acuză că pun Statele Unite în pericol prin deciziile lor cu privire la politica sa a migraţiei, relatează AFP.

 La trei zile după ce un judecător californian i-a suspendat printr-o hotărâre decretul care permite respingerea automată a cererilor de azil depuse de persoane care au trecut ilegal frontiera, locatarul Casei Albe rămâne neclintit, informează news.ro.

”Este un lucru teribil atunci când judecători se amestecă în protecţia ţării, când îţi spun cum să-şi protejezi frontiera. Este o ruşine”, a tunat el de la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida, unde petrece, joi, în familie, de Thanksgiving – o sărbătoare menită să fie un moment de linişte şi de consens naţional.

În faţa presei şi camerelor de luat imagini, Donald Trump a discutat cu trupe americane desfăşurate peste tot în lume, urându-le sărbători fericite. Însă el a profitat de ocazie pentru a compara, în mare, misiunea militarilor prezenţi în Afganistan – cu scopul de a proteja Statele Unite – cu politica sa a migraţiei, foarte fermă, la frontiera mexicană.

”Aţi văzut, poate, informaţii despre ceea ce se întâmplă la frontiera noastră de sud. Un mare număr de persoane” soseşte, i-a spus el unui militar de rang înalt, referindu-se la migranţi veniţi cu miile din America Centrală, cei mai mulţi fugind din calea violenţelor, informează news.ro.

”În multe cazuri nu sunt oameni buni. Sunt răi”, a tunat el.

Întrebat de jurnalişti, locatarul Casei Albe a ameninţat să închidă temporar ”toată frontiera” cu Mexicul, ”dacă ajungem într-un stadiu în care pierdem controlul sau dacă există violenţe”.

Înainte de venirea migranţilor, el a ordonat deja desfăşurarea la frontieră a mii de militari, care instalează în prezent kilometri de sârmă ghimpată, cu scopul de a consolida bariera naturală a fluviului Rio Grande.

Iar el a promulgat un decret contestat în încercarea de a-i descuraja să treacă frontiera ilegal şi a obliga Mexicul să-i ia în grujă, o măsură suspendată luni de justiţia americană.

”GHIMP ÎN PICIOR”

El a catalogat joi această suspendare ”un ghimp în picior”, care nu încetează să alimenteze cearta – fără precedent – cu preşedintele Curţii Supreme John Roberts, potrivit news.ro.

”Judecătorul Roberts poate să spună ce vrea el, dar a 9-a jurisdicţie este un dezastru integral şi absolut”, a lansat joi dimineaţa, pe Twitter, miliardarul republican, criticând această instituţie judiciară din care face parte judecătorul care i-a blocat decretul, pe care l-a acuzat că este susţinătorul predecesorului său Barack Obama.

 Preşedintele Curţii Supreme şi-a permis miercuri să-l pună la punct pe Donald Trump, apărând imparţialitatea judecătorilor.

”Noi nu avem judecători pro-Obama sau Bush sau Clinton”, a apreciat într-un comunicat John Roberts, un judecător conservator numit de către fostul preşedinte republican George W. Bush.

”Judecătorii nu trebuie să Legifereze cu privire la Securitatea la Frontieră sau oriunde altunde. Ei nu ştiu nimic şi ne pun Ţara în pericol”, a mai scris Trump pe Twitter joi. ”Profesioniştii noştri geniali din Forţele de ordine TREBUIE SĂ FIE AUTORIZAŢI SĂ-ŞI FACĂ TREABA”, a insistat el.

MBS ”DETESTĂ” ACEASTĂ CRIMĂ

Într-un larg tur de orizont al actualităţii, Trump a reafirmat, de asemenea, încă o dată, că el consideră Arabia Saudită drept un ”aliat foarte important” – în pofida unor suspiciuni care planează asupra unei eventuale responsabilităţi a puternicului prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, în asasinatul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit news.ro.

”Eu detest această crimă”, le-a declarat el jurnaliştilor. ”Eu detest această disimulare. Şi am să vă spun, prinţul o detestă şi mai mult ca mine”, a continuat el, încercând să amintească faptul că „MBS” şi tatăl său, regele Salman al Arabiei Saudite, au negat amândoi ”viguros” că se află în spatele acestei crime.

În contextul în care mai multe publicaţii americane au dezvăluit că CIA consideră că prinţul a ordonat asasinatul, Donald Trump a reiterat că agenţia de informaţii externe nu a ajuns la vreo concluzie definitivă.

Îndemnat de asemenea de către jurnalişti să facă dezvăluiri cu privire la o eventuală remaniere a Guvernului său în urma înfrângerii în alegerle de la jumătate de mandat, preşedintele american a declarat că susţine interviuri ”săptămâna aceasta”. ”Poate aş schimba doi. Poate câţiva. Dar nu mulţi. Global, noi suntem foarte mulţumiţi”, a declarat locatarul Casei Albe.