Tudorel Toader: Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general

După ce Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că la mapa de candidatură a lui Augustin Lazăr pentru funcția de procuror general nu există o rezoluție de clasare privindu-l pe președintele Klaus Iohannis, Tudorel Toader anunță că marţi va face public si continutul dosarului de candidatura. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader scie, într-un post scriptum la o postare iniţială pe Facebook referitoare la dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr, că nu renunţă la procedura de revocare din funcţie a acestuia.

RomaniaTV.net
29 oct. 2018, 14:22
Tudorel Toader: Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general

UPDATE. „Nu renunt la procedura de revocare a actualului procuror general. Este de observat si abordarea diferita de la Palatul Cotroceni – cererea de revocare ” nu este oportuna politic/ nu este oportuna” spre deosebire de cererea de revocare ” este inadecvata” !!!

„Maine voi prezenta procedura si graficul de numire a celui care ocupa postul de procuror general. Maine voi face public si continutul dosarului de candidatura. Pentru a observa eventualele neconcordante, preferabil ar fi sa cunoastem si continutul dosarului pe baza caruia a fost aprobat si semnat decretul de investitura.
In mod normal, dosarele de la MJ, CSM si Cotroceni trebuie sa aiba un continut identic!”, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Anunţul lui Tudorel Toader vine după ce CSM a confirmat varianta lui Augustin Lazar. Mai exact, într-un răspuns trimis Procurorului General, forul spune că la dosarul de candidatură nu există niciun dosar împotriva lui Klaus Iohannis, care să fi fost clasat. 

În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pus în discuţie legalitatea numirii acestuia. De asemenea, Tudorel Toader a afirmat că în „dosarul de candidatură (…) apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie”

”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.

„În dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul foarte bine la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă. E adevărat că avizul dat de către secţia pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerinţe. Am încercat să documentez acest raport, nu a fost evaluarea, a rămas la CSM. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 20 aprilie 2017 în trei exemplare. Deci cu mult după numirea sa”, a adăugat ministrul.

În replică, Augustin Lazăr a declarat că nu a instrumentat niciun dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, acest lucru reiesind din verificările făcute de reprezentantii parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, menționând că a cerut CSM informații privind existența la mapa profesională a unei astfel de lucrări, iar raspunsul Consiliului a fost negativ.